Revista presei internaţionale, 3 ianuarie 2017

La început de an, Suveranul Pontif a îndemnat lumea, la prima slujbă de la Vatican, să pună capăt violenţelor şi flagelului terorismului, „acestei pete de sânge care cuprinde lumea cu o umbră de frică şi de epuizare”, citează Il Messaggero. La rândul său, noul secretar general al ONU, portughezul Antonio Guterres, doreşte să facă din 2017 „un an dedicat păcii” ca prioritate absolută, notează The New York Times. La preluarea mandatului în fruntea ONU, Guterres a subliniat interdependenţa de nezdruncinat dintre drepturile omului, pace şi securitate şi a anunţat reformarea arhitecturii păcii, dar şi a organizaţiei, adaugă Diario de Noticias. Toleranţa şi înţelegerea diversităţii ca bogăţie, nu ca ameninţare, faptul că societăţile sunt astăzi multietnice, multiconfesionale şi multiculturale constituie un bun care necesită o investiţie, pentru a exista coeziune socială, fără confruntări, a declarat Guterres.
În Turcia, gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul comis de Anul Nou, la Istanbul, anunţă The Washington Post. ISIS acuză Turcia, majoritar musulmană, că s-a aliat cu infidelii creştini, făcând referire la coaliţia internaţională antijihadistă condusă de SUA, explică El Pais. Este prima dată când ISIS revendică direct un atentat în Turcia, deşi mai multe atacuri contra unor ţinte turistice, mai ales la Istanbul, îi fuseseră deja atribuite de către autorităţi, comentează Liberation. „Pericolul persistă”, titrează cotidianul turc Hürriyet. Lupta contra jihadiştilor este şi în centrul vizitei în Irak a preşedintelui francez Francois Hollande. Lupta contra Statului Islamic în Irak este crucială pentru „prevenirea actelor teroriste” în Franţa, a afirmat, la Bagdad, François Hollande, pe fondul unui nou atentat care a însângerat capitala irakiană, scrie Le Monde. În pofida recentului atentat, şeful statului francez crede că 2017 va fi „un an al victoriei contra terorismului”, citează Le Figaro.
Militanţii islamişti ar putea lansa atacuri în masă, inclusiv cu arme chimice, asupra unor ţinte din Marea Britane, dar şi în alte ţări, a avertizat un oficial al guvernului britanic, menţionează The Sunday Times.
Lumea în 2017 este analizată de Courrier International. Îmbătrânirea populaţiei, acumularea de informaţii şi progresul medicinei vor duce la apariţia unor noi locuri de muncă, estimează revista franceză. În prognoza sa anuală, şi agenţia de analiză geopolitică Stratfor face o serie de previziuni. Deşi puterea militară a Statului Islamic va slăbi, gruparea va încuraja atacuri în străinătate, iar al-Qaeda va fi şi ea mai activă în acest an. În SUA, întărirea politicii monetare şi un dolar american puternic vor zgudui economia globală în prima parte a anului. Ţările cele mai afectate vor fi Venezuela, Turcia, Africa de Sud, Nigeria, Egipt, Chile, Brazilia, Columbia şi Indonezia. În Japonia, guvernul va fi într-o poziţie forte în 2017 pentru a aplica reforme esenţiale şi a adapta populaţia sa în curs de îmbătrânire la condiţiile globale schimbătoare. Pentru Europa va fi un an critic, apreciază Stratfor. Alegerile aşteptate în Franţa şi Germania, piloni ai Uniunii Europene, ca şi posibile alegeri în a treia cea mai mare economie a zonei euro, Italia, vor avea efecte în lanţ şi vor ameninţa chiar existenţa eurozonei. Indiferent dacă moderaţii sau extremiştii vor revendica victoria în 2017, Europa va fi în continuare în pericolul unei divizări în blocuri regionale, opinează Stratfor, iar diviziunile europene vor prezenta o oportunitate de aur pentru ruşi. Rusia va continua să îşi consolideze apărarea şi să îşi asigure influenţă în teatre multiple, de la spaţiul cibernetic, până în regiunea Orientului Mijlociu. SUA vor continua să descurajeze expansiunea rusă, aşadar Rusia îşi va juca şi ea cartea în Orientul Mijlociu, pentru a putea negocia cu Occidentul, scrie Stratfor. În timp ce un acord de pace în Siria va rămâne evaziv, Rusia va fi pe mai departe apropiată de Teheran, iar competiţia dintre Iran şi Turcia va escalada în nordul Siriei şi în nordul Irakului. Creşterea comerţului global va rămâne tensionată, în general, dar ţările dependente de exporturi, cum ar fi China sau Mexicul, vor fi motivate să îşi protejeze relaţiile cu furnizorii şi să caute pieţe adiţionale, crede Stratfor. Acordurile comerciale mari vor continua să fie înlocuite cu unele mai mici, mai puţin ambiţioase, negociate bilateral între ţări sau blocuri comerciale. /czaharia/avladucu

Cristina Zaharia