Guvernul maghiar cenzurează presa maghiară din România?

Imediat după alegerile din 11 decembrie, în presa maghiară din România dominată de UDMR, s-a declanşat un proces prin care se doreşte „alinierea” acestor publicaţii la politica partidului de guvernământ Fidesz din Ungaria. Acest proces include reducerea la tăcere a jurnaliştilor incomozi şi închiderea unui portal de orientare liberală.

În România, majoritatea covărşitoare a publicaţiilor de limbă maghiară nu sunt rentabile, excepţie făcând doar două sau trei ziare judeţene. Motivele sunt cunoscute: numărul limitat al cititorilor de limbă maghiară, precum şi accesul din ce în ce mai facil la publicaţiile on-line, care sunt gratuite. În aceste condiţii, cvasitotalitatea presei maghiare este finanţată. Finanţatorii sunt: statul român fie direct, fie prin autorităţile locale, oameni de afaceri apropiaţi ai partidului de guvernământ din Ungaria – Fidesz şi UDMR. Acesta din urmă a sponzorizat până nu de mult, prin Fundaţia Progress,  publicaţiile on-line: maszol.ro (portalul de ştiri cu cea mai mare audienţă în presa maghiară din România) şi Erdélyi Riport (=Reportaj transilvan).

Referitor la site-ul maszol.ro, au existat recent semnale de alarmă din partea mai multor ziarişti, cum că, directorul Fundaţiei Progress, care exercită drepturile editoriale atât la maszol.ro cât şi la Erdélyi Riport, practică cenzura în cazul articolelor de opinie care critică guvernul maghiar condus de Orbán Viktor.

În cadrul unei emisiuni în limba maghiară a Redacţiei Minorităţi aparţinând SRR, Gál Mária, autoarea articolului care a fost oprit de la publicare, a afirmat că se poate presupune că cenzura este teleghidată de la Budapesta. Această opinie a fost confirmată şi de către jurnalistul Sipos Zoltán, care a declarat într-o postare pe facebook că a participat „la o discuţie, unde – e adevărat că numai cu jumătate de gură –  s-a afirmat că în anumite lucruri trebuie cedat, şi atunci totul va fi în ordine, vom fi lăsaţi în pace şi se poate înota pe siajul UDMR-ului. De atunci a devenit clar (cel puţin pentru mine) că, nu numai că nu ne lasă în pace, ci trebuie să cedăm în continuu. Şi când ai executat deja toate ordinele, atunci eşti aruncat.

Despre atmosfera care domnea în ultima vreme în redacţie, fostul redactor de rubrică Ágoston Hugó a scris următoarele (declaraţia lui a fost publicată pe facebook de jurnalistul Pap Szilárd István): „Ca şi redactor al rubricii (de opinie n.n.), de o bună vreme simţeam presiunea politică exercitată asupra portalului şi am fost deranjat de faptul că – cel puţin în timpul campaniei – rubrica a fost condusă deasupra capului meu, de către directorul fundaţiei. M-au deranjat şi ameninţările, dar mai mult, m-a deranjat faptul că în ultima vreme ni s-a impus despre ce, sau despre cine să nu scriem, dar ni s-au indicat şi ce subiecte politice trebuie să  prelucrăm, şi cum să abordăm acele subiecte.

În data de 30 decembrie 2016, Fundaţia Progress a anunţat redacţia Erdélyi Riport că, din cauza unor constrângeri financiare, pe termen nelimitat, suspendă apariţia publicaţiei şi desface contractul de muncă al angajaţilor. Totodată fundaţia nu a mai prelungit contractul cu redactorul rubricii de opinii al redacţiei maszol.ro Ágoston Hugó şi nici cu alţi trei colaboratori ai rubricii. Luni, 2 ianuarie, directorul fundaţiei, doamna Nagy Debreczeni Hajnal a transmis presei că în anul 2015 când au oprit varianta tipărită a publicaţiei şi au trecut la varianta on-line, au solicitat  redacţiei ca într-un an de zile, să crească popularitatea publicaţiei Erdélyi Riport. „Acest lucru nu s-a întâmplat, 150-200 de vizitatori pe zi este un rezultat mai slab decât cel slab. În această situaţie s-a luat decizia că deocamdată în această formă nu poate să funcţioneze acest portal.” Membrii redacţiei au infirmat aceste susţineri, cu date statistice obţinute de pe trafic.ro şi Google Analytics, demonstrând că numărul vizitatorilor unici era mult mai mare (428 pe zi) şi audienţa portalului a crescut într-un an cu 45%.

Surse din redacţia maszol.ro au declarat pentru Rador că, decizia de a elimina oamenii incomozi Budapestei şi de a desfiinţa publicaţia de orientare liberală Erdélyi Riport, s-a făcut la presiunea coaliţiei Fidesz-KDNP (partid de orientare creştin democrată). „În ceea ce priveşte pe doi dintre angajaţi, aceştia au fost amintiţi nominal de către mesagerii partidelor maghiare. Această măsură a fost decisă încă din această vară, dar s-a aşteptat cu executarea ei până acum, ca nu cumva să afecteze rezultatul UDMR la alegerile generale”. Despre aceste aspecte am fi dorit să aflăm şi opinia directorului Fundaţiei Progress, d-na Nagy Debreczeni Hajnal, însă aceasta nu a putut fi contactată.

Atât presa maghiară din Ungaria, cât şi cea din România, s-a ocupat pe larg de acest subiect. Scriitorul Demény Péter a publicat un articol pe blogul său, în care evidenţiază asemănarea dintre suspendarea portalului Erdélyi Riport cu cea a ziarului cu cel mai mare tiraj din Ungaria, „Népszabadság”. Tot acesta a iniţiat o petiţie de strângere de semnături pe facebook împotriva desfiinţării portalului  Erdélyi Riport (până acum au semnat 488 de persoane).

Portalul Kettős Mérce din Ungaria (=Dubla măsură), în articolul intitulat: Fidesz a închis şi în Transilvania un ziar? scrie, invocând două surse nenominalizate, că dispoziţia privind închiderea ziarului a venit de la Budapesta, iar UDMR – care a fost sprijinită în campania electorală de Fidesz – a executat ordinul. Portalul îl citează pe jurnalistul Sipos Zoltán, care spune că, pe vremea împăcării UDMR cu Fidesz în 2014, a lucrat la portalul transindex.ro. Avea vreo 10 subiecte în pregătire, dintre care 2 sau 3 ar fi fost mai „tari”, dar ştia că nici unul nu va mai trece de conducerea portalului (proprietarul majoritar al acestui portal a fost pentru mult timp Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, dar ulterior  şi-a vândut acţiunile ).

Filozoful şi publicistul renumit, Tamás Gáspár Miklós (originar din Cluj, dar care trăieşte de câteva decenii în Ungaria) în Heti Világgazdaság (=Economia mondială săptămânală) în articolul intitulat sugestiv S-a terminat şi cu presa maghiară din Ardeal, formulează fără echivoc: Guvernul maghiar care – de altfel corect – sprijină nenumărate instituţii ale minorităţii maghiare din  Transilvania, acum a trimis nota de plată: acele instituţii media care sunt în proprietatea sau sub influenţa UDMR şi critică regimul Orbán, trebuie închise sau transformate ideologic. În încheiere,  autorul concluzionează că, presa românească este mult mai diversificată, mai tolerantă, capabilă de dialog şi de dispute civilizate, faţă de cea maghiară. În Bucureşti apar 7 publicaţii comparabile cu săptămânalul Élet és irodalom (=Viaţa şi literatura un săptămânal de literatură şi de viaţă publică care are un mare prestigiu mai ales în cercuri intelectuale n.n.).

Sociologul Magyari Nándor László, într-un eseu transmis marţi, 2 ianuarie de către emisiunea în limba maghiară a Redacţiei Minorităţi din cadrul SRR, a afirmat, printre altele: „…este fără precedent în toată perioada soartei noastre de minoritari ceea ce acum şi aici se întâmplă, adică recroirea, subordonarea presei maghiare din România intereselor puterii din Ungaria, cenzura abia mascată şi finalul acestui preces încă nu se vede, confiscarea probabil că va continua.

Autor: Ervin Székely