Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Botezul Domnului

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, astăzi, Botezul Domnului, zi ce poartă numele de Epifania sau popular Boboteaza. Pe malul râurilor sau în faţa Bisericilor preoţii oficiază, astăzi, slujba sfinţirii apei, în amintirea botezului primit de Iisus Hristos în apele Iordanului. Remus Rădulescu se referă la semnificaţia sărbătorii de astăzi.

Reporter: După 30 de ani de viaţă în anonimat, Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu întrupat şi-a început misiunea pe malul râului Iordan, acolo unde Proorocul Ioan îi boteza pe cei care se pocăiau de păcate. Conform Evangheliei, în momentul Botezului lui Iisus s-a întâmplat un fenomen supranatural, s-a auzit un glas de sus care spunea: acesta este fiul meu iubit pentru care am binevoit. Cerurile s-au deschis şi Duhul Sfânt s-a coborât peste Iisus în chip de porumbel. Teologia creştină interpretează toate acestea ca pe arătarea Sfintei Treimi pentur a confirma identitatea lui Iisus ca fiu a lui Dumnezeu făcut om. Credincioşii care merg la biserică astăzi vor primi aghiasmă, apă sfinţită în cadrul unei slujbe speciale, oficiate după Liturghie în faţa bisericilor sau pe malul râurilor. Apa binecuvântată aminteşte de sfinţirea Apei Iordanului, atunci când Iisus a coborât în râu pentru a primi botezul.

Realizator: Slujba de Bobotează va fi oficiată şi în judeţul Galaţi, pe Faleza Superioară a Dunării – de la ora 13:00, după cum ne informează corespondentul RRA, Maria Măndiţă.

Reporter: Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian împreună cu un sobor de preoţi va sfinţi peste 2600 de litri de apă, repartizaţi în 13 butoaie din lemn, decorate cu cetină şi tricolorul naţional. După slujbă Aghiasma mare va fi repartizată credincioşilor în timp de arhiepiscopul Dunării de Jos Casian va merge pe o navă aflată pe Dunăre pentru a arunca în fluviu, conform tradiţiei Crucea de Bobotează. După aceasta vor sări în apele reci ale Dunării cei mai curajoşi, existând credinţa că cel care scoate din fluviu Crucea de Bobotează va fi sănătos şi norocos tot anul.

Realizator: De sărbătoarea Botezului Domnului – Radio România Actualităţi va transmite în direct după ora 12:00, un fragment din slujba Sfinţirii Apei oficiată la Catedrala Patriarhală din Bucureşti de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 ianuarie