Meteorologii anunţă ninsori abundente şi vânt puternic pentru următoarele două zile

Meteorologii anunţă ninsori abundente şi vânt puternic pentru următoarele două zile. Este emis cod galben de la ora 22:00 pentru Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi pentru Carpaţii de Curbură. De la ora 2:00 în această noapte, intră sub incidenţa unui cod portocaliu de viscol capitala şi judeţele Ilfov, Teleorman şi Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, Galaţi şi Vrancea. Acolo, rafalele pot atinge 85 km/h. Mâine-seară, expiră codul portocaliu, dar rămân sub cod galben de viscol 12 judeţe din est şi sud-est, nu însă şi capitala. De mâine, se va instala şi gerul pentru următoarele trei-patru zile. Minimele se vor încadra între -25 şi -15 grade Celsius. Nu este exclus ca în unele judeţe să fie emis mâine cod roşu de viscol. Anunţul a fost făcut de directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, în cadrul Comandamentului de Iarnă care a avut loc cu puţin timp în urmă la Ministerul de Interne.
Elena Mateescu: „Modelele indică intervale de timp în cursul zilei de mâine în care, datorită intensificărilor de vânt ce pot depăşi la rafală chiar 90 km/h şi în aceste condiţii vizibilitatea va putea fi spre zero, să emitem o avertizare pentru vreme severă imediată de tip cod roşu, interval începând posibil între orele 8:00 până la ora 14:00 mâine pentru estul judetului Buzău, vestul judeţului Brăila, partea central-nordică a judeţului Ialomilţa şi extremitatea de sud-est a judeţului Vrancea”.
În aceste condiţii, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a avertizat populaţia să fie precaută şi să nu plece la drum dacă nu este neapărat necesar, iar Poliţia Rutieră a cerut şoferilor să nu circule dacă nu au maşinile echipate de iarnă. După cum transmite reporterul nostru Daniela Mănuţă, reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat că 1600 de utilaje sunt pregătite pentru intervenţie pe şosele.
Compania CFR îi atenţionează pe pasageri să se informeze la gări înainte de călătoria pe care o au programată, deoarece nu este exclus ca unele trenuri să fie anulate din cauza viscolului. Pe unele tronsoane, pot fi restricţii de circulaţie, a explicat purtătorul de cuvânt al companiei CFR, precizând totodată că sunt pregătite aproximativ 100 de pluguri şi alte utilaje pentru a se asigura circulaţia trenurilor de călători.
Alina Predescu: „Prioritatea noastră este siguranţa pasagerilor şi în al doilea rând asigurarea legăturilor feroviare între oraşe. De exemplu, Bucureşti-Constanţa. Sunt mai multe trenuri pe zi. Există posibilitatea ca o parte din ele să fie anulate, în schimb legătura să fie asigurată cu mai puţine trenuri faţă de graficul normal”./mdudea/gioan/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 ianuarie)