THE WASHINGTON POST: Un oficial român încearcă să invalideze o lege anticorupţie

THE WASHINGTON POST (SUA), 5 ianuarie 2017 (AP) – Un oficial român a depus joi o cerere la Curtea Constituţională, în care afirmă că o lege care le interzice persoanelor condamnate penal să ocupe posturi ministeriale este neconstituţională.

Mutarea survine pe fondul temerilor că noul guvern de stânga ar putea încerca să frâneze lupta anticorupţie a României. Ea a fost criticată imediat de preşedintele Klaus Iohannis.

Purtătoarea lui de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că Iohannis vrea „legi clare” şi „ca românii să înţeleagă cât de periculoasă este această manevră.” Ea a afirmat că este de datoria preşedintelui să se asigure că este respectată constituţia.

Contestaţia l-ar putea ajuta pe preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, descalificat de la funcţia de premier pentru că este condamnat penal pentru fraudă electorală. Partidul său a câştigat uşor alegerile de pe 11 decembrie, însă Dragnea n-a putut ajunge premier din cauza unei legi din 2001 adoptate ca parte a pregătirilor României pentru aderarea la UE. Dragnea afirmă că legea este nedreaptă.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că are argumente „solide” pentru a cere abrogarea legii şi că ar trebui să existe un echilibru între puterile în stat.

România a aprobat miercuri un nou guvern, condus de Sorin Grindeanu.

Traducere: Andrei Suba