2017. január 9

Összehivták a képviselőház rendkivüli ülésszakát

Az állandó büró döntése értelmében a képviselőház hétfőtől a hónap végéig rendkivüli ülésszakon fejti ki munkáját. Napirenden szerepel, egyebek mellett, ama sürgösségi kormányrendelet, melynek alapján megemelték a magas rangú tisztségviselők fizetéseit. Tekintettel arra, hogy a parlament rendkivüli ülésszakon dolgozik, a Sorin Grindeanu vezette új kormány sürgösségi rendeleteket is kibocsáthat, amit normális körülmények között a parlamenti vakáció alatt nem tehet meg. A többségi koalició a rendkivüli parlamenti ülésszak összehivása révén próbálja áthidalni a problémákat, amelyek azt követően merültek fel, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) megtámadta az alkotmánybiróságon a kormány felhatalmazását sürgösségi rendeletek kibocsátására a téli parlamenti vakáció alatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Liviu Dragnea parlamenti bizottság megalakitását sürgeti a Cioloş-kormány tevékenységének kivizsgálására

A két parlamenti kamara költségvetési-pénzügyi bizottságainak ki kell vizsgálnia a Dacian Cioloş vezette kormány tevékenységét, mivel „nagy lyuk van a tavalyi költségvetsében”, hangoztatta Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető, aki tiz miliárd lejes hiányról beszél. Dacian Cioloş volt miniszterelnök, reagálva Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének kijelentéseire, leszögezte, a PSD diverzióval és propagandával akarja fedezni megvalósulatlan és hazug ígéreteit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Romániában nincs gond a földgáz- és a villamosenergia-ellátásban

Toma Petcu energiaügyi miniszter kijelentette, hogy a nagyméretű fogyasztás dacára, Romániában nincs gond a földgáz- és a villamosenergia-ellátásban. A Transelectrica vállalatnál  összehivott Téli Parancsnokság ülése után a miniszter kihangsúlyozta, hogy vasárnap a gázfogyasztás 68 millió köbméternyi volt, mig a hétfői fogyasztás – a becslések szerint – rekordszintet fog elérni, azaz mintegy 72 millió köbméternyi lesz. Másrészt, Toma Petcu megjegyezte, hogy a nagy energiafogasztás miatt Románia nem támogathatta Bulgáriát, amely a napokban gondokkal küzdött a villamosenergia-ellátás terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

A román export rekordszintet ért el 2016 decembrében

Az elmúlt esztendő utolsó hónapjában Románia 5,3 miliárd euró értékben exportált, azaz csaknem 12%-al többet az előző év azonos időszakához képest. A statisztikai adatok szerint a behozatal is hat miliárd euróval, azaz 11,6%-al  volt nagyobb. Igy, a kereskedelmi hiány több, mint 860 millió eurónak felelt meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Narancssárga fagyriadót rendeltek el Romániában

Január 9-re és 10-re másodfokú fagyriadót rendelt el a meteorológiai szolgálat hétfőn Románia szinte egész területére, kivételt csak a nyugati országhatáron lévő, bánsági és partiumi megyék képeznek, ahol elsőfokú fagyriadó van érvényben. Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában, Moldovában, Erdélyben és Máramaros vidéken a hőmérséklet minusz 29 és minusz 15 Celsius fok alá süllyed, mig napközben minusz 15 és minusz 10 Celsius fokra lehet számitani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Rozália Gănciulescu