MAE a emis avertizări de calătorie

În Bulgaria, a fost  emisă o nouă avertizare meteo cod portocaliu de vânt puternic şi temperaturi scăzute, valabilă astăzi în jumătatea de est a ţării. În regiunile vizate sunt aşteptate ninsori, însoţite de vânt puternic din sector nordic. Totodată, vor fi condiţii pentru formarea de suluri de zăpadă. Pentru restul teritoriului Bulgariei este în vigoare codul galben de temperaturi scăzute. Potrivit redactorului nostru, Carmen Gavrilă, Ministerul de Externe de la Bucureşti a emis o avertizare de călătorie pentru Bulgaria şi recomandă cu insistenţă şoferilor, în cazul în care nu pot renunţa la deplasare, echiparea adecvată pentru iarnă a autovehiculelor.

********

Condiţiile meteo se menţin nefavorabile, până mâine, în Serbia, precum şi în Bosnia şi Herţegovina, se arată în comunicatul Ministerului român de Externe, care a emis  atenţionări de călătorie pentru aceste două ţări. Astfel, pe întreg teritoriul Serbiei vor cădea ninsori şi sunt prognozate temperaturi foarte scăzute, ce se vor situa în jurul valorii de minus 20 de grade Celsius. Temperaturi minime extreme însoţite de vânt şi căderi de zăpadă se anunţă până mâine în Bosnia şi Herţegovina, unde majoritatea şoselelor sunt acoperite de un strat de gheaţă, care conduce la îngreunarea traficului rutier.

********

Ministerul român de Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Turcia, respectiv zona Edirne – Istanbul – Bursa, unde fenomenele meteo de vânt şi ninsori abundente vor continua şi în următoarele zile, ceea ce va îngreuna considerabil circulaţia aeriană, auto, navală şi feroviară. În prezent, se circulă dificil, în condiţii de iarnă, pe majoritatea drumurilor din zona menţionată, se arată în comunicatul MAE. Instituţia aminteşte că aeroporturile Atatürk şi Sabiha Gökçen din Istanbul sunt puncte importante de tranzit către alte destinaţii şi, de aceea, recomandă cetăţenilor români care călătoresc în ori spre Istanbul să verifice permanent actualizările programului aerian, foarte multe curse având întârzieri considerabile sau fiind anulate.

MAE postează, de asemenea,  pe pagina sa de internet numerele de telefon la care cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară şi reaminteşte faptul că pune la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 ianuarie