MAGYAR HÍRLAP: László Tőkés vorbeşte despre perioada recentă

În opinia preşedintelui Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), László Tőkés, precizată luni în cadrul unei conferinţe de presă din Oradea, situaţia maghiarimii din România trebuie reglementată nu pe baza politicii de partid, ci pe baza politicii naţionale. Politicianul a salutat poziţia preşedintelui UDMR, potrivit căreia relaţia româno-maghiară ar trebui reglementată printr-un contract social bilateral. Cu toate acestea a opinat că UDMR păşeşte pe un drum greşit dacă a încheiat un acord politic de partid cu PSD, partid considerat a fi unul postcomunist, respectiv cu partenerul liberal al acestuia, ALDE. În opinia sa, cei 27 de ani care au trecut au demonstrat că soluţiile UDMR bazate pe logica politicii de partid nu conduc la reuşită.
László Tőkés a menţionat că a militat timp de mai multe decenii pentru o reconciliere socială româno-maghiară care – în opinia sa – ar putea fi elaborată chiar şi în cadrul unei discuţii româno-maghiare la masa rotundă. În opinia lui Tőkés, UDMR nu ar trebui să meargă „pe două cărări”. Uniunea trebuie să se decidă dacă vrea să devină fie partenerul PSD din România, fie al Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat din Ungaria (KDNP). A apreciat drept absurd că UDMR şi-a „însuşit” retorica naţionalistă a partenerilor săi români. În opinia sa, PSD este un partid antimaghiar, iar UDMR şi-a maximalizat voturile la alegerile din decembrie folosind un discurs politic antiromânesc, pentru ca la câteva săptămâni să încheie cu acesta un acord de colaborare.
Europarlamentarul consideră că în societatea din România se desfăşoară procese controversate. Pe de o parte a salutat că a reînceput anchetarea evenimentelor din revoluţia din 1989, în acelaşi timp însă a afirmat că electoratul a adus la putere din nou partidul postcomunist PSD, ceea ce ar fi potrivit mai degrabă pentru un scenariu de cabaret. A afirmat că o confruntare cu trecutul nu poate fi oprită şi va trebui să se ajungă şi la anchetarea conflictului sângeros româno-maghiar din martie 1990 de la Târgu Mureş.
Europarlamentarul a apreciat drept un aspect defavorabil şi faptul că UDMR a „refăcut sistemul maghiar al partidului unic din România”. În opinia sa alianţa dintre UDMR şi PCM nu este decât un „bluf de scos ochii”, care a fost suficient pentru obţinerea unui număr mai mare de voturi. ”Sper că guvernul Fidesz va sprijini o alianţă reală şi nu va definitiva sistemul partidului unic postcomunist în viaţa politică maghiară din Transilvania. (…) În ce mă priveşte, voi milita din toate puterile pentru aceasta” – a formulat László Tőkés. (MH/MTI)

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 9 ianuarie 2017
Traducerea: Imola Stănescu