Revista presei internaţionale – 10 ianuarie 2017

Intrat în cea de-a doua sa săptămână, Noul An pare să-şi fi intrat în drepturi cu veşti bune, dar şi cu veşti mai rele.
O veste bună ar fi, de exemplu, faptul că „forţele speciale din Irak i-au silit, ieri, pe militanţii Statului Islamic să-şi părăsească în continuare poziţiile din Mosul după ce, duminică, îi împinseseră deja pe malul estic al Tigrului”. Un cotidian din Orientul Mijlociu, ziarul libanez „Daily Star”, informează că „ofensiva a consolidat totodată controlul forţelor irakiene asupra mai multor districte din jurul oraşului”, observând totodată că „atacul , sprijint de SUA, pare să se fi relansat chiar de la începutul acestui an”.
O altă veste bună ar fi aceea că „preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, se declară dispus să discute toate problemele cu rebelii”, după cum relevă ziarul de limbă arabă „Asharq al-Awsat”. Potrivit aceluiaşi ziar, „Bashar al-Assad s-a declarat optimist în faţa unei delegaţii parlamentare franceze cu privire la tratativele de pace programate în cursul acestei luni, afirmând că este dispus să discute cu reprezentanţii tuturor celor aproape 100 de grupări ale rebelilor, cu excepţia jihadiştilor”. „Sutem pe drumul victoriei”, ar fi declarat preşedintele Assad, citat de cotidianul belgian „La Libre Belgique”.
Optimismul pare să-l anime şi pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. După cum aflăm din publicaţia turcă „Sabah”, „preşedintele Erdogan se declară convins că relaţiile Turciei cu Statele Unite se vor îmbunătăţi după instalarea în funcţie a preşedintelui american Donald Trump”. În plus, cu ocazia celei de-a noua Conferinţe Anuale a Ambasadorilor din Ankara, „preşedintele turc a subliniat că Uniunea Europeană rămâne pentru ţara sa o opţiune strategică”, adăugând că „Turcia va continua să facă paşi în vederea integrării în UE”, relatează acelaşi „Sabah”.
Şi, pentru că am pomenit numele lui Donald Trump, nu putem ocoli declaraţia de ieri a Kremlinului cu privire la recentele acuzaţii potrivit cărora Rusia ar fi subminat alegerile prezidenţiale americane prin atacuri cibernetice. După cum s-a mai anunţat, Trump ar fi susţinut raportul de vinerea trecută al serviciilor americane care confirmau o asemenea ipoteză, dar, după cum reiese din ziarul american „The Wall Street Journal”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins abia ieri raportul, calificându-l drept o „vânătoare de vrăjitoare”, iar ipoteza a considerat-o „pripită”. „Se pare că extrasele publicate ar fi fost mult adaptate”, ar mai fi spus Peskov, citat de cotidianul moscovit „Izvestia”.
În sfârşit, cei care, la început de an, se întrebau cum va arăta Brexitul, adică ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu-şi vor fi primit răspunsul dorit. Potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, premierul Theresa May s-a plâns că „presa îi interpretează greşit opiniile pe tema Brexitului”. “Ceea ce facem este să ajungem la cel mai ambiţios şi mai bun posibil  acord pentru Regatul Unit”, ar fi declarat dna May citată de acelaşi ziar. Ziarul francez „La Tribune” aminteşte că „ambasadorul britanic pe lângă UE, Ivan Rogers, a demisionat zgomotos, estimând că raţionamentul guvernului este ‘confuz’ şi că acesta nu-şi cunoaşte propriile obiective” Iar cotidianul american „The New York Times” relatează că, „săptămâna trecută, preşedintele Trump a confirmat că se va întâlni cu premierul Theresa May la primăvară” şi că „Marea Britanie este pentru Statele Unite un aliat foarte special”. După care tot „The New York Times” conchide: „Într-adevăr, după ieşirea Marii Britanii din UE, ţara va avea nevoie de această relaţie foarte specială cu SUA mai mult ca oricând”./adanga/schelaru

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)