2017. január 11

Nem lesz hatással a tizmiliárd lejes költségvetési hiány a PSD-ALDE kormányprogramra

Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök igérete szerint nem lesz negativ hatással a PSD-ALDE kormányprogramra a tizmiliárd lejes költségvetési hiány, amelyet a volt technokrata kormány hagyott maga után. Mi több, nem mondnak le a választási kampányban bejelentett intézkedésről sem, fűzte hozzá Dragnea. A szociáldemokrata vezető szerint a tavalyi költségvetésben keletkezett nagy hiány arra enged következtetni, hogy az adócsalás fölötti ellenörzés kiszabadult a volt technokrata kormányzás kezéből és az állami intézmények nem működtek megfelelően. Emiatt Románia 10 miliárd lejt veszitett, amit a jövedelmekből kellett volna behajtania. E hiány kivizsgálására parlamenti bizottságot hoznak létre, mondotta Liviu Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)

Liviu Dragnea 17 kérdést intéz Dacian Cioloş kormányához

A szociáldemokrata vezető azt akarja megtudni, hogy milyen körülmények között került sor 2016-ban a költségvetési kiigazitásokra. A törvényhozás vezetősége által hozott szerdai döntés értelmében a két parlamenti kamara költésgvetési-pénzügyi bizottságai kivizsgálják a Cioloş-kormány által 2016 augusztusában és novemberében végzett költségvetési kiigazitásokat. A kivizsgáló bizottság megalakitásáért a plénum valószinüleg a jövő héten ül össze. E bizottság létrehozását a kormánzpártok támogatták, mig az ellenzéki politikai alakulatok ellene szavaztak. A Cioloş-kormány tagjainak a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea által megfogalmazott 17 kérdésre kell válaszolniuk. Marcel Ciolacu képviselőházi szóvivő az emlitett kérdések közül megemlitett néhányat, nevezetesen: Milyen kritériumok alapján számitották ki a lehetséeges jövedelmeket, melyek alapján pozitiv költségvetési kiigazitást végeztek, melyek azok az állami intézmények, amelyek e jövedelmek behajtását prognosztizálták és milyen szintű jövedelmet tervezett mindegyik intézmény külön-külön”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Az Európai Bizottság jóváhagyta 11 régiófejlesztési projekt folytatását

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos jóváhagyta Románia több régiója fejlesztésére hivatott 11 projekt folytatást, amelyet az EU több mint 500 millió euróval finansziroz. A projekteket a szállitás, a természeti katasztrófa megelőzése, az ivóviz-ellátási rendszer kiépitése és a hulladékok integrált kezelése terén ültetik gyakorlatba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Kihallgatták Gelu Voican Voiculescut a bányászjárás ügyében

A katonai ügyészség szerdán kihallgatta Gelu Voican Voiculescut az 1990. június 13 és 15 közötti bányászjárás ügyében. Ebben az időszakban Voiculescu az akkori ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese volt. Mint ismeretes, a múlt hónapban a katonai ügyészek úgy döntöttek, hogy bűnvádi eljárást inditanak az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, Virgil Măgureanu, a Román Hirszerző Szolgálat volt igazgatója és Gelu Voican Voiculescu ellen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

A Román Vasúttársaság naponta közlekedő 1300 szerelvényéből 148 járatát törölték.

A CFR közösségi hálón olvasható közleménye szerint erőfeszítéseket tesznek, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok közepette is tudják biztosítani a nagyvárosok közötti vasúti közlekedést és egyetlen régió se maradjon huzamos ideig elszigetelt. A Román Vasúttársaság azt írja a Facebook-oldalán: a vasúti közlekedést csütörtökön is az extrém hideghez alkalmazzák, Bukarest, Craiova, Brassó, Galaţi és Konstanca regionális vasúti csomópontok körzetében folyamatosan tisztítják a hótól a síneket. A közlekedő vonatok esetében is 60-100 perces késéssel kell számolni, amíg a hideg tart. A felfüggesztett járatok listáját folyamatosan frissíti a vasúttársaság, az időjárási körülményektől függően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)