Lisabona citește românește

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză organizează un maraton literar, pornind de la texte majore semnate de autori români clasici, moderni sau contemporani.

Au fost invitați să participe scriitori portughezi, personalitați ale vieții culturale lisaboneze, traducători, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai administrațiilor locale, oameni de cultură aparținând diasporei românești, universitari, studenți și elevi.

Evenimentul va demara în data de 14 ianuarie, începând cu ora 10.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona, unde va fi amenajată o estradă destinată lecturii și o expoziție de evocare a unor mari nume ale literaturii române, conținând panouri A2 cu portrete, facsimile, secvențe biografice, texte literare românești traduse în limba portugheză.

Fiecare cititor își va rezerva pe calendarul evenimentului un timp de lectură (circa 5 minute) și va dispune, la alegere, de unul dintre volumele aflate în biblioteca ICR Lisabona. Lecturile vor fi făcute fie în limba portugheză, fie direct în română și vor fi acompaniate, în fundal, de fragmente muzicale.

Maratonul literar va debuta cu o lectură din Lucian Blaga în interpretarea marelui romancier portughez Rui Zink și cu un text din Mihai Eminescu, intepretat de dl Corneliu Popa, unul dintre cei mai importanți traducători din română în portugheză ai momentului.

Ceremonia se va înscrie în seria evenimentelor celebrative derulate de-a lungul întregului an 2017 sub semnul marcării a 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze.