Parlamentul va lucra în sesiune extraordinară până la sfârşitul acestei luni

 Parlamentul este în sesiune extraordinară până la sfârşitul lunii. Aleşii se vor ocupa de două ordonanţe referitoare la „Cuminţenia Pământului” şi de un proiect de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Pe de altă parte, senatorii şi deputaţii din comisiile parlamentare de finanţe vor face o anchetă pentru a stabili cu exactitate veniturile înregistrate la bugetul statului anul trecut, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că noul guvern ar fi găsit cu 10 miliarde de lei mai puţin la buget. Vor fi verificate cu precădere condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016. În replică, liberalii susţin că PSD, în loc să înceapă să pună în aplicare programul de guvernare, se ocupă într-o bună tradiţie de greaua moştenire lăsată de guvernul anterior. Tot despre bugetul României va discuta mâine preşedintele Klaus Iohannis, care l-a chemat la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul finanţelor, Viorel Ştefan.
Conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis că Parlamentul va lucra în sesiune extraordinară până la sfârşitul acestei luni, timp în care vor fi dezbătute ordonanţele de urgenţă ale Guvernului privind majorarea salariilor înalţilor demnitari şi procedura de achiziţionare a sculpturii lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”. Tot în această sesiune extraordinară va fi elaborat raportul comisiilor parlamentare de buget-finanţe, care va realiza o anchetă referitoare la condiţiile în care Guvernul Cioloş a operat anul trecut rectificări la bugetul de stat. Ancheta a fost solicitată ieri de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, iar astăzi a fost aprobată de birourile permanente din cele două Camere ale Parlamentului. Liviu Dragnea a spus că fostul executiv a anunţat rectificări pozitive, în condiţiile în care veniturile la buget au fost mai mici decât cele estimate. Prezent astăzi la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, ministrul de finanţe, Viorel Ştefan, a subliniat că este necesară şi realizarea unui audit al Curţii de Conturi privind gestionarea bugetului pe 2016.
Viorel Ştefan: „Atunci când proiectezi bugetul unei ţări, atitudinea pe care trebuie s-o ai trebuie să fie aceea de responsabilitate, care nu exclude îngrijorarea. Da, suntem îngrijoraţi pentru că trebuie să avem nişte acţiuni ferme, trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului, şi aici avem în vedere un demers care a început de acum 20 de ani şi bate pasul pe loc, acela al proiecţiei bugetare pe proiecte şi programe”.
Opoziţia a criticat decizia de investigare a condiţiilor în care s-a încheiat exerciţiul bugetar.
Cătălin Predoiu, deputat PNL: „Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pune la cale o răzbunare politică pe guvernul precedent, convocând plenul Parlamentului pentru aprobarea unei comisii de anchetă în legătură cu fapte care pot fi foarte uşor lămurite printr-o simplă întrebare în ministerele economice – finanţe, economie”.
Decizia de începere a unei anchete parlamentare va fi supusă luni aprobării plenului reunit al Parlamentului. Comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor avea apoi un termen de 10 zile pentru elaborarea raportului. La audieri vor fi invitaţi factori de decizie din guvernul de tehnocraţi, între care fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru de finanţe, Anca Dragu. Cei doi au precizat că nu există un deficit bugetar, aşa cum susţine PSD, şi că social-democraţii vor să îşi acopere promisiunile populiste cu diversiuni şi propagandă./schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 ianuarie)