Apel donare sânge în judeţul Constanţa

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, roaga potentialii donatori din orasul si judetul Constanta  indiferent de grupa sanguina sa se prezinte la sediu pentru a dona.

Avem nevoie, in special  de grupe cu Rh negativ  (O neg, A neg, B neg, AB neg).

In aceasta perioada  a crescut numarul urgentelor transfuzionale iar  numarul  celor care doneaza sange a scazut.

Pacienti cu boli grave, copii si adulti, au nevoie de tratament transfuzional; fara ajutorul donatorilor de sange, nu li se poate asigura acest tratament.

Pot dona sange persoane cu varsta  cuprinsa intre 18-65 ani, cu greutatea  peste 50 kg, care nu au suferit  de hepatita,TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inima.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate sa aduca de la medicul de familie o adeverinta din care sa reiasa ca nu sunt in evidenta  cu boli de inima si neurologice.

Cu  3  zile  inainte de donare este interzis consumul de bauturi alcoolice!

In  ziua donarii se recomanda un mic dejun usor si minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectueaza o donare completa (450 ml sange) beneficiaza la cerere de:

-7 tichete de masa pentru produse alimentare;

-o zi libera la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor salariati, scutire de la frecventa in ziua donarii in cazul elevilor, studentilor si militarilor;

-decontarea cheltuielilor de transport in comun in ziua donarii intre localitatea de domiciliu/ resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde se efectueaza donarea de sange.

-reducere 50% la transportul in comun pentru donatorii din orasul Constanta pentru o perioada de o luna.

Multumim anticipat  celor care  vor  contribui  la salvarea  de vieti omenesti!

Va  asteptam in fiecare zi de luni pina vineri de la 7.30-13.30  la  sediul  nostru din str Nicolae Iorga nr 85. Pentru  informatii  privind  donarea de sange va rugam sa  sunati la 0241616035 sau 0341180014 (in intervalul orar 7.30-16.30).

Director CRTS Constanta

Dr Geandan Memet