2017. január 13

A kormány válsághelyzetben betilthatja az energiaexportot

A kormány természetesen járt, amikor számitásba vette az energiaexport betiltását válsághelyzetben, nyilatkozta Ion Lungu a Romániai Energia-szállitók Egyesületének elnöke, hozzáfűzve, hogy a kormány elővigyázatosságból döntött igy és nem jelenti azt, hogy feltétlen ilyen helyzetbe kerülünk. Mint Toma Petcu energiaügyi miniszter elmondta, az emlitett határozatot az utóbbi napokban regisztrált nagy energia- és földgáz-fogyasztás nyomán hozták meg, de csakis akkor ültetik gyakorlatba, ha a lakósságot veszély fenyegeti.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 13.01)

Megoldották a bányászok több követelését

A zsil-völgyi bányászok vezetői megbeszélést folytattak Toma Petcu energiaügyi miniszterrel. A találkozó során a bányászok követeléseinek nagyrésze megoldásra talált. Igy, lemondtak a bányatevékenység ideiglenes felfüggesztére vontakozó programról és a bányászok ezen a hét végén is dolgoznak, hogy biztositják a hőközpontoknak szükséges szénmennyiseget. Mi több, a miniszter mindent megtesz, hogy biztositsa a bányászmunkához szükséges anyagokat a termelés folyamatos fenntartásáért, legalábbis a téli hónapokban, tájékoztatott a román rádió tudósitója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 13.01)

Romániában 36 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Tavaly az első tizenegy hónapban 36 százalékkal nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke a 2015-ös év hasonló időszakához képest, közölte pénteken a Román Nemzeti Bank. A külföldi tőkeberuházások értéke elérte a 3,93 milliárd eurót, mig egy évvel korábban 2,97 milliárd euró volt. A központi bank közlése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya a tavalyi első tizenegy hónapban csaknem háromszorosára, 3,44 milliárd euróra nőtt a 2015-ben jegyzett 1,24 milliárd euróhoz képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Csökkentek a fogyasztói árak

Az Országos Statisztikai Intézet szerint tavaly decemberben 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak 2015 utolsó hónapjához képest. Éves összevetésben decemberben 0,68 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a nem élelmiszerek 0,87 százalékkal lettek olcsóbbak, a szolgáltatások ára 1,83 százalékkal csökkent. Az elmúlt év decemberében a leginkább a tojás drágult novemberhez képest – csaknem 7%-al – , mig a zöldségekért és a zöldségkonzervekért 2,5%-al kellett többet fizetni. A sertéshús 1,95, a friss hal 1,29 százalékkal volt drágább tavaly decemberben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 13.01)/rganciu