2017. január 16

Klaus Iohannis kihirdette a kormányt rendeletek kibocsátására felhatalmazó törvénytervezetet

Klaus Iohannis államfő hétfőn kihirdette a kormányt rendeletek kibocsátására felhatalmazó törvénytervezetet. E tervezetet a parlament január 6-án fogadta el. Másrészt, a képviselőház és a szenátus a hétfői plénumon dönt a tavalyi költségvetési kiigazitásokat, illetve a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) és a Külügyi Hirszerző Szolgálat (SIE) tevékenységét ellenörző bizottságok létrehozásáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 16.01)

A két parlamenti kamara együttes ülésén hozott döntés

A képviselőház és a szenátus hétfői együttes ülésén 248 szavazattal és 102 ellenében elhatározták, hogy parlamenti kivizsgálásnak vetik alá a Dacian Cioloş vezette kormány által elrendelt tavayi költségvetési kiigazitásokat. A döntést a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikai alakulat birálta. Cătălin Predoiu liberális alelnök szerint „semmi értelmi nincs az intézkedésnek”, mivel egy költségvetési prognózis kivizsgálását javasolják, mig az USR-képviselők a kivizsgáló bizottság létrehozását képmutatásnak minősitették. Ezzel szemben, Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök leszögezte, hogy a kivizsgálás komoly szándékú, tekintettel arra, hogy a volt kormány pozitiv költségvetési kiigazitást eszközölt, olyan körülmények között, hogy a jövedelmek egyik hónapról a másikra csökkentek. A parlament döntése értelmében a kivizsgálást a költségvetési-pénzügyi bizottságok végzik, amelyeknek tiz napon belül jelentésben kell ismertetniük az anként eredményét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 16.01)

A képviselőház költségvetési és munkaügyi bizottságai elutasitották a közméltóságok béreinek emelését

A képviselőház költségvetési és munkaügyi bizottságai 23 szavazattal és 12 ellenében elutasitották a magas rangú tisztségviselők béreinek emeléséről szóló rendeletet.Ugyanakkor, egy elfogadott módositás értelmében 48 közméltóság fizetése a 2015 júliusi fizetés szintjére szorul, amit 10%-al növelnek. E szabályozó rendelkezést a szenátus elutasitotta, de e dokumentum tekintetében a képviselőház a döntő fórum.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 16.01)

Kihallgatta a katonai ügyészség Ion Iliescu volt román elnököt

Hétfőn kihallgatta a katonai ügyészség Ion Iliescu volt román elnököt, akit emberiség elleni bűncselekménnyel gyanúsítanak az 1990-es úgynevezett bányászjárás ügyében. Ion Iliescut elsősorban azért hívták be, hogy közöljék vele, hivatalosan is gyanúsítottá vált az ügyben. A volt államfő az ügyészség épülete előtt csak annyit mondott az újságíróknak, hogy nem tekinti magát felelősnek az akkor történtekért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 16.01)

Liviu Dragnea részt vesz Donald Trump megválasztott amerikai elnök beiktatásán

Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke meghivót kapott az amerikai megválasztott elnököt hivatalába beiktató bizottság alelnökétől, hogy vegyen részt azon a ceremónián, amelyet a 45.-ik amerikai elnök hivatalos beiktatása alkalmából szerveznek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének küldött levél január 17 és 21 közötti időszakra utal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 16.01)