Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter a avut loc în centrul Italiei

 Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter a avut loc, cu puţin timp în urmă, în centrul Italiei. Seismul, care s-a produs la o adâncime de 9 kilometri, s-a resimţit şi în capitala Roma, aflată la aproximativ 100 de kilometri distanţă de epicentru. Acesta a fost la Amatrice, unde s-a produs şi seismul din 24 august soldat cu moartea a aproximativ 300 de persoane. Până la această oră, nu există informaţii cu privire la posibile victime sau pagube materiale, ne-a transmis corespondentul nostru, Elena Postelnicu./cpodea/sdm2

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 ianuarie)


Pământul continuă să se cutremure în centrul Italiei: trei replici puternice de peste 5 grade în mai puţin de o oră

Un cutremur puternic s-a înregistrat în jurul orei 10:25, în centrul Italiei. Seismul s-a resimţit în regiunile Lazio, Abruzzo şi Marche, în special la Roma şi la Florenţa.
Potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), seismul a fost de 5,3 grade şi a avut loc între L’Aquila şi Rieti, la o adâncime de 10 kilometri.
După primul seism puternic, au existat alte patru de 3,2 grade, apoi la ora 11:14 o replică puternică de 5,7 grade.
Toate staţiile de pe autostrada A24, care leagă Roma, L’Aquila şi Teramo au fost închise, pentru a verifica prezenţa unor eventuale daune cauzate de cutremur.
Potrivit INGV, seismul a avut loc la 30 de kilometri sud-vest de Ascoli Piceno şi la 110 kilometri nord de Roma.
„Cutremurul s-a resimţit foarte tare, chiar în momentul în care ne luptăm cu zăpada, care de 48 de ore a lăsat fără curent electric un sfert din oraş. Este o situaţie foarte complicată, avem localităţi cu un metru şi jumătate de zăpadă”, a spus primarul din Ascoli Piceno, Guido Castelli, sunat de La7 şi Sky Tg 24, după primul seism. „Nu avem momentan semnalaţii privind daune, dar noaptea trecută am asistat la o serie de prăbuşiri din cauza ninsorii, ne temem că unele clădiri au suferit ulterioare daune după cutremur. Încercăm să dărâmăm zidul de zăpadă, şi pentru transportul medicamentelor. Situaţia necesită mare luciditate şi capacităţi de a gestiona situaţia de urgenţă”, a mai declarat Castelli.
Elevii din diferite şcoli din Rieti au fost scoşi din clădiri ca măsură de precauţie, cum prevăd planurile de siguranţă, în timp ce la Roma, elevii au ieşit în curtea şcolii. Oamenii cer informaţii la numărul de urgenţă 112, dar momentan nu există cereri de ajutoare, susţin pompierii, chiar dacă verificările sunt încă în curs, iar în zonele afectate din centrul Italiei, sunt şi mai complicate datorită zăpezii. Un elicopter decolat de la Pescara a plecat spre zona epicentrului.
Căile Ferate au decis oprirea trenurilor, pentru verificări, pe rutele feroviare Terni-Rieti-L’Aquila-Sulmona (până la ora 17:00). Se organizează curse de autobuz care să înlocuiască trenurile. La L’aquila, anagajţii din multe companii au ieşit pentru primele controale. Din cauza ninsorii care nu se opreşte de noaptea trecută, mulţi cetăţeni au preferat în schimb să nu îşi părăsească casele. Oamenii au ieşit, însă, pe străzi la Teramo.
De asemenea, liniile de metrou din Roma au fost închise.
Zonele lovite de cutremur sunt aceleaşi care au fost afectate la seismul din 24 august 2016.

(www.repubblica.it – 18 ianuarie)

Traducerea: Oana Avram