2017. január 19

Bukarestben tárgyal az IMF-küldöttség

A Nemzetközö Valutaalap küldöttsége, élén Reza Baqirral,az IMF romániai küldetésének vezetőjével, Viorel Ştefan pénzügyminiszterrel találkozott. A találkozón a felek, egyebek mellett, az idei költségvetésről tárgyaltak. Ezt követően az IMF-misszió szakértői szintű megbeszéléseket folytat a Román Nemzeti Bank (BNR) képviselőivel, majd hétfőn a bank vezetőségével találkozik. A küldöttség egy hetes, romániai látogatásának célja: megismerni a nemrég beiktatott román kormányt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 19.01)

Az EB támogatja a Dézs-Nagybánya közötti út javitását

Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta a Dézs-Nagybánya közötti útszakasz javitási költségeire vonatkoztó tervet. Sajtóközlemény szerint az emlitett útszakasz rehabilitálása 57 millió euróba kerül, amelyet a Regionális Fejlesztési Alapból fedeznek. Corina Creţu regionális politikálét felelős európai biztos ez alkalommal kifejtette, hogy e projekt hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez, a szolgáltatások minőségének javitásához és előmozditja a munkahelyteremtést.Megjegyzendő, hogy a 2007-2013. évi EU költségvetési időszakban Románia a Kohéziós Alap révén 20 miliárd euróba részesült, mig a 2014-2020. évi költségvetési időszakban 23 miliárd eurót bocsátottak rendelkezésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 19. 01)

Liviu Dragnea képviselőházi elnök egész sor amerikai hivatalossággal találkozott

Egy közösségi oldalon közölt bejegyzés serint a jelenleg az USA-ban tartózkodó Liviu Dragnea, a román képviselőház elnöke, egész sor amerikai hivatalossággal folytatott megbeszélést. Liviu Dragnea találkozott az amerikai képviselőház hírszerző bizottságának republikánus elnökével, Devin Nunes-el (Kalifornia), akivel a terrorizmus leküzdéséről és a két országot fenyegető veszélyről tárgyalt. A román képviselőház elnöke biztositotta tárgyalópartnerét afelöl, hogy Románia a jövőben is határozott álláspontra helyezkedik a terrorizmus leszoritása és a közös veszély elháritása érdekében, mig az amerikai hivatalosság  az emlitett területen fenntartott román-amerikai együttműködést méltatta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 19.01)

Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet szerint nem időszerű a román büntetőjog módosítása

Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet a News.ro román hírügynökségnek adott interjúban időszerütlennek nevezte a román büntetőjog tervezett módosításait, megjegyezve, hogy országa ellenez bármiféle olyan igazságszolgáltatással kapcsolatos intézkedést, amely gyengíti a jogállamiságot. Klemm kifejtette, hazája továbbra is támogatja Klaus Iohannis államelnöknek és a román igazságszolgáltatási intézményeknek a jogállamiság erősítésére  irányuló törekvéseit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -19.01)

Rozália Gănciulescu