Amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei în 2016

Consiliul Concurenţei a finalizat în 2016  25 de investigaţii, un număr record, cu patru mai multe ca în anul anterior, a declarat astăzi preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. Cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul trecut, el a precizat că aproximativ jumătate din firmele amendate au recunoscut încălcarea legii. Acest fapt se reflectă şi în valoarea amenzilor aplicate în 2016, care a fost de circa 16 milioane de euro.
Bogdan Chiriţoiu: „În instanţă e al doilea an la rând la care nu avem nici o decizie nefavorabilă la Înalta Curte pe investigaţii. Au fost reduceri iar cam ca de obicei, 80% din cuantumul amenzilor acordat de noi iniţial a fost menţinut de Înalta Curte. Evident, cele mai importante cazuri, din punct de vedere al cuantumului amenzilor, au fost cele pe benzină. /…/ ştiţi că anul trecut s-a terminat toate procesele cu companiile sancţionate, pe ansamblu, din 200 de milioane de euro, cât am dat noi amenzi, undeva la 160 de milioane au rămas după deciziile Înaltei Curţi”.
Investigaţiile declanşate în 2016 au vizat, între altele, sectorul prelucrării lemnului, închirierea de terenuri aparţinând domeniului public, distribuţia de medicamente, activitatea agenţiilor de turism, dar şi piaţa serviciilor notariale, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a transmis reporterul Radio România Actualităţi, Florentina Varga./ovidiu/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 ianuarie)