La Parlament au fost audiaţi doi secretari de stat – de la Ministerul de Finanţe şi cel al Dezvoltării Regionale

La Parlament, continuă audierile în comisiile reunite de Buget şi Finanţe privind cele două rectificări bugetare pozitive făcute de Cabinetul Cioloş. În faţa senatorilor şi deputaţilor au venit pană la această oră doi secretari de stat de la Finanţe şi Ministerul Dezvoltării. Ce explicaţii au dat ne spune acum redactorul RRA, Angela Matei. A asistat la dezbateri, pentru că spre deosebire de ieri, audierile sunt astăzi publice.
Metodologia folosită de Ministerul Finanţelor pentru proiecţia bugetară pe 2016 a fost aceeaşi care se aplică de ani de zile, a precizat secretarul de stat Daniela Pescaru. În ceea ce priveşte diferenţa mare între veniturile estimate şi cele realizate anul trecut, oficialul susţine că aceasta a fost generată de slaba absorbţie a fondurilor europene, nu s-au făcut cheltuieli şi prin urmare, nu au existat nici încasări, iar ministerele care au avut în buget cele mai mari sume pentru proiecte europene ar trebui să dea explicaţii, spune Daniela Pescaru.
Daniela Pescaru: „Aceste proiecte nu au fost pregătite din timp şi nu au putut intra la finanţare. Speranţele lor au fost că vor face aceste cheltuieli. Practic, această diferenţă mare de nerealizare de venituri provine de la aceste fonduri europene, din motivele pe care vi le-am spus”.
Invitat astăzi la audieri, secretarul de stat Sirma Caraman a susţinut că finanţarea proiectelor aflate în portofoliul Ministerului Dezvoltării Regionale nu a fost influenţată de campania electorală.
Sirma Caraman: „În acest an 2016, nu a fost decât credite de angajament, adică am plătit ceea ce s-a solicitat. Contracte noi nu au fost decât pe şcoli, care acea listă era făcută cu Ministerul Educaţiei, la solicitarea unitaţilor administrativ-teritoriale”.

Preşedinţii celor două comisii de buget – finanţe au anunţat că vor solicita prelungirea termenului de predare a raportului, pentru a putea consulta execuţia definitivă pe 2016 care va apărea pe 25 ianuarie, dar şi rezultatele verificărilor pe care le face în prezent Curtea de Conturi./aboboc/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 ianuarie)