Revista presei internaţionale – 19 ianuarie 2017

Ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, captează atenţia întregii lumi şi a presei internaţionale. În timp ce Trump preia puterea, lumea este pe muchie de cuţit, titrează The Economist. Din Biroul Oval, preşedinţii pot face ceva bun, dar, din păcate, pot face şi foarte mult rău, avertizează revista britanică. Era atlantică este sub ameninţare în administraţia Trump, crede Financial Times. Consilierii preşedintelui Trump susţin că noul lider american se va concentra, la început, mai mult pe revizuirea ultimilor opt ani ai fostei administraţii, decât pe lansarea noii sale viziuni, reţine The Washington Post. Preşedintele Trump ar trebui să se gândească în mod serios dacă vrea să contribuie la stabilitatea regională sau doar să vadă cum regiunea se transformă într-un coşmar încă şi mai mare, scrie, în El Pais, Javier Solana, fost secretar general al NATO şi fost reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă. Ceremonia de învestire a lui Donald Trump va fi cea mai scumpă din istoria ţării, deşi vor participa foarte puţine celebrităţi, iar parada va fi una scurtă, informează revista Time. The New York Times estimează costurile la peste 200 de milioane de dolari numai pentru securitate. La Moscova, un magazin de armament oferă, cu ocazia învestirii lui Trump, o reducere specială de 10 la sută pentru diplomaţii americani şi alţi cetăţeni ai SUA care vor dori să cumpere arme, anunţă Tass, precizând că magazinul este situat vizavi de Ambasada SUA din capitala rusă.
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, fostul vicepreşedinte american Joe Biden a apărat relaţia transatlantică, într-un atac voalat la discursul izolaţionist al lui Trump, notează La Tribune de Genève. Pentru Joe Biden, alianţa între Europa şi SUA reprezintă baza a ceea ce lumea a reuşit, cu succes, în cea de-a doua jumătate a secolului XX, adaugă Le Monde. Totodată, Biden a opinat că, „sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia încearcă insistent să şubrezească proiectul european şi pe cel transatlantic şi să revină la politica sferelor de influenţă”, citează revista franceză Challenges. Tot la Davos, premierul britanic Theresa May a declarat că Regatul Unit se va afirma ca un susţinător de frunte al comerţului liber, apărând globalizarea şi, implicit, dându-i o replică preşedintelui Trump, relatează The Wall Street Journal. Totodată, Theresa May i-a asigurat pe liderii europeni că Marea Britanie nu va întoarce spatele Europei şi a avertizat că, dacă cetăţenii nu vor fi incluşi în succesul economic, lumea îşi va pierde încrederea în capitalism, completează The Telegraph. Ar putea exista riscul ca negocierile pentru Brexit să se sfârşească fără niciun acord între Regatul Unit şi UE, rezultând un deceniu de întârzieri şi o gravă perturbare economică pentru Londra, a atenţionat autorul Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, lordul Kerr, citat de The Independent.
În Bulgaria, înainte cu o zi de învestirea în funcţie a lui Donald Trump, preşedintele pro-rus Rumen Radev şi-a preluat mandatul, după o campanie privind îmbunătăţirea legăturilor Sofiei cu Kremlinul şi ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei, informează Stars and Stripes. „Politica externă a Bulgariei ar trebui să fie deschisă către lume şi să câştige prieteni şi parteneri, nu duşmani”, a declarat Radev la Sofia, citat de Darik.
NATO a fost afectată, în 2016, de 500 de atacuri cibernetice în fiecare lună, majoritatea venind din partea unor instituţii de stat din alte ţări, a avertizat şeful alianţei, Jens Stoltenberg, titrează EUObserver. Este o creştere cu 60 la sută faţă de anul anterior, a declarat Stoltenberg pentru Die Welt, subliniind că apărarea cibernetică va juca un rol important în cadrul următorului summit al NATO. Deşi şeful NATO a respins criticile aduse de Donald Trump alianţei, s-a declarat nerăbdător să lucreze cu noul preşedinte american, asigurând că alianţa îşi va respecta întotdeauna garanţiile de securitate, adaugă Business Insider.
Pentru prima dată, în Marea Britanie, armata a trimis tancuri pe sub Canalul Mânecii, anunţă presa britanică şi cea rusă. Într-o operaţiune secretă în toi de noapte, cinci tancuri britanice au fost trimise spre Franţa, pentru a se pregăti de război în Europa, după cum opinează Russia Today. Exerciţiul a survenit pe fondul nevoii de a găsi noi căi de a desfăşura armament din Marea Britanie pe Continent, după închiderea bazelor din Germania, la finele deceniului, pentru a consolida apărarea în Europa de Est, scrie The Telegraph. Tunelul, care leagă Folkestone, din Kent, de Coquelles, de la Calais, a mai fost folosit de armată pentru transportul de provizii şi echipamente, dar niciodată pentru vehicule armate, adaugă The Telegraph. Exerciţiul a avut drept scop testarea reţelei ferate, în cazul unei desfăşurări urgente în Europa de Est, a susţinut Ministerul britanic al Apărării, citat de London Evening Standard. Marea Britanie va trimite, în cursul acestui an, tancuri, drone şi 800 de soldaţi în Estonia, aminteşte The Daily Mail, ca parte a celei mai mari consolidări militare la graniţele Rusiei, de la sfârşitul Războiului Rece. (Cristina Zaharia)/czaharia