Evoluţii în dosarul deschis după incendiul de la clubul bucureştean Bamboo

Zeci de persoane au fost audiate până acum în dosarul deschis după incendiul de la clubul bucureştean Bamboo. În timp ce pompierii acţionează în continuare pentru ca zona să poată fi declarată sigură, avocatul patronilor clubului vorbeşte despre posibilitatea ca focul să fi fost pus de cineva. De noaptea trecută, şi inspectorii pentru situaţii de urgenţă au reluat controalele în cluburile şi discotecile din toată ţara. Reporter: Andreea Marin – Numărul celor care au ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, de ieri şi până acum, pentru a răspunde la întrebările procurorilor depăşeşte 30. Printre ei, administratorii localului, mai mulţi angajaţi şi clienţi. Anchetatorii s-au deplasat astăzi la faţa locului pentru a aduna probe în dosar, dar nu au putut intra pentru că incendiul nu fusese încă declarat lichidat de pompieri, iar structura nu prezenta siguranţă. deocamdată, este prematur – cred ei – să spună de unde a pornit incendiul, dar exclud posibilitatea declanşării lui cu intenţie.

Mihai Prună, procuror de caz: Am venit şi azi ca să facem o evaluare pentru a găsi cea mai bună soluţie tehnică pentru a putea intra şi a ne desfăşura activităţile specifice, în special cercetarea la faţa locului.

Reporter: S-au luat documente de la ISU, de la Primărie şi Poliţia Locală din sectorul 2, dar şi de la spitalele în care au ajuns victimele. În dosar a fost citat şi patronul clubului, dar s-a prezentat în locul lui avocatul apărării, care i-a obţinut o amânare până mâine. Între timp, în ţară au reînceput controalele în cluburi şi discoteci. S-au făcut noi verificări în peste 160 de spaţii locative şi s-au aplicat amenzi în valoare totală de peste 200.000 de lei. Pe oamenii legii i-au interesat stadiul instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare şi a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, dar şi autorizaţia de securitate la incendiu. Purtătorul de cuvânt al IGSU, Cătălin Chirică, dă asigurări că verificările vor continua.

Cătălin Chirică: Din ordinul ministrului afacerilor interne, în perioada următoare, activităţile preventive vor fi intensificate astfel încât siguranţa celor care frecventează astfel de locaţii să fie asigurată, iar obligaţiile legale ale beneficiarilor să fie respectate.

Reporter: Cinci pacienţi mai sunt internaţi în spitalele bucureştene în urma incendiului din clubul Bamboo. Patru se află în continuare la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar pacienta care a avut nevoie de supraveghere meicală specială, este acum în stare stabilă./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 ianuarie