2017. január 23

Közvitára bocsátották az idei költségvetés-tervezetet

A kormány befejezte az idei költségvetést-tervezetet és közvitára bocsátotta a pénzügyminisztérium honlapján. A tervezet 5,2%-os gazdasági növekedést és 3% alatti költségvetési hiányt irányoz elő a GDP-ből. A tervezet kidolgozásánál 2.274 lei havi nettó átlagbér biztositását és 4,46 lej/euró átváltási árfolyamot vettek figyelembe. A tervezet ugyanakkor előirányozza a lakósság jövedelmének növelését, infrastruktúrális befektetéseket és 102 illeték eltörlését, valamint a minimálbér 1.451 lejre való emelését február 1-től, az egészségügyi és a tanügyi dolgozók fizetésének 15%-al, a minimálnyugdij 400 lejről 520 lejre való növelését március 1-től. A kormány számitásba vette a munkahelyek növelését is. Ugyanakkor kevesebb összegbe részes több közintázmény az elmúlt évhez képest: az elnöki hivatal, a külügy-, tanügy,- és a belügyminisztérium, a képviselőház, a szenátus, az állami vezetők védelmét biztosító kormányőrség (SPP), a külföldi hirszerző szolgálat, a speciális távközlési szolgálat és a kormány főtitkársága. Nagyobb költségvetést utalnak ki az igazságügyi- és a művelődésügyi minisztériumnak. A tervezetet szerdán fogadják el, majd megküldik a parlamentnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 23.01)

Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető elmarasztalta Klaus Iohannis államfő részvételét a vasárnapi tiltakozáson

Vasárnap este több tizezren követelték a kormánytól, hogy mondjon le a közkegyelmi és a bűntető törvénykönyv módositását előirányzó tervezetekről. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, képviselőházi elnök úgy értékelte, hogy Klaus Iohannis államfő törvénytelenül járt el, amikor részt vett „az alkotmányos rend, a román kormány és a decemberi 11-én kinyilvánított népakarat” elleni, engedély nélküli demonstráción. Nagy tömeg tiltakozott az emlitett tervezetek ellen Kolozsváron, Nagyszebenben, Aradon, Temesváron, Piteşti-en, Konstancán, Ploieşti-en és Jászvásáron is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 23.01)

A Nemzeti Liberális Párt a kormány elleni bizalmatlansági inditvány benyújtását mérlegeli

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem zárja ki a kormány elleni bizalmatlansági inditvány benyújtásának lehetőségét. Raluca Turcan ideiglenes pártelnök szerint, a közkegyelmi és a bűntető törvénykönyv módositását előirányzó tervezetek célja nem a börtönök konkrét problémáinak a megoldása, hanem a politikai klientúrához tartozó egyes politikusok megmenekitése a fegyháztól. „A PNL nem tűrheti tétlenül egy demokratikus ország alapjainak a lerombolását. A PNL minden lehetséges, rendelkezésére álló eszközt felhasznál a becsületes románok ügyének megvédésre”, hangsúlyozta Raluca Turcan, megjegyezve, hogy a jövő héten a párt keretében megvitatják a bizalmatlansági inditány benyújtását, majd, e téma kapcsán, a PNL parlamenti frakcióival is találkoznak. A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy támogatni fogja a liberálisok eljárását, s ezzel párhúzamosan, a maga részéről, egyszerű bizalmatlansági inditvényt terjeszt be Florin Iordache igazságügyi miniszter ellen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 23.01)

A Román Fejedelemségek Egyesülésének 158. évfordulója

Hétfőn, az ország több városában kezdetét vették a Román Fejedelemségek Egyesülésének 158. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi események. A Nemzeti Védelmi Kollégium Alapitványa, Jászvásár Polgármesteri Hivatala és a jászvásári „Moldova” Nemzeti Múzeumi Komplexum hetfőn és kedden tudományos előadásokat tart „Románia, Európa és az Egyesülés” témakörrel. Ugyancsak Jászvásáron, az Egyesülés Múzeumánál „Visszhang a múltból – textilművészet” elmevezéssel kiállitás nyilik. A bukaresti Cotroceni Nemzeti Múzeumnál sorra kerülő ünnepi rendezvényen részt vesz Klaus Iohannis államfő is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 23.01)

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Strasbourgban ülésezik

Hétfőn, Strasbourgban megkezdődött az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének téli ülésszaka, amelyen teritékre kerül a sajtószabadság és az online újságirás kérdése, valamint a sziriai helyzet és az európai szomszédságpolitika, amelyről Johannes Hahn európai biztos tart előadást. Szerdan, Klaus Iohannis román államfő mond beszédet a közgyűlés plénumán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 23.01)/rganciu