2017. január 25

Klaus Iohannis megelégedéssel nyugtázta a Romániáról készült igazságügyi országjelentésbe foglalt következtetéseket

Klaus Iohannis államfő megelégedéssel nyugtázta, hogy Európai Bizottság (EB) a román igazságszolgáltatásról szerdán közzétett országjelentésben elismeri Románia előrelépéseit. Klaus Iohannis felhívta ugyanakkor a figyelmet a közkegyelmi tervezettel és a büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatos brüsszeli aggodalmakra, amelyek az oszágjelentés szerint is visszavethetik a korrupció elleni harcot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 25.01)

A szenátus elnöke szerint Romániának nem kellene közreműködnie az MCV keretében

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök szerint Romániának a jövőben nem kellene közreműködnie az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmust (MCV) keretében, mivel az Európai Bizottság diszkriminativ bánásmódban részesiti.Mint hozzáfűzte, e téma kapcsán tárgyalni fog Sorin Grindeanu miniszterelnökkel és Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel. „Javasolni akarom, hogy Románia küldje meg konkrét állásfoglalását az Európai Bizottságnak, miszerint nem akarunk a továbiakban közreműködni az MCV keretében. „Az MCV politikai mechanizmussá vált, amely Romániát másodrangú államként kezeli”, fűzte hozzá a szenátus elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 25.01)

A Legfelsőbb Birói Tanács negativan véleményezte a közkegyelmi tervezetet és a büntető törvénykönyv módosítását

A Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) szerdán negativan véleményezte a közkegyelemre és a bűntető törvénykönyv módositására vonatkozó sürgösségi kormányrendelet-tervezeteket.A CSM véleményezése konzultativ jellegű és megküldik az igazságügyi minisztériumnak. E döntés meghozása előtt a CSM kikérte az országszerte működő biróságok és ügyészségek véleményét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 25.01)

Sürgösségi kormányrendelet a kis- és közepes vállalatok támogatására

A szerdai korményülésen sürgösségi rendeletet fogadtak el a kis- és közepes vállalatok támogatására. A dokumentum értelmében az emlitett vállalatok egy év lefogása alatt maximum 500 ezer lej értékű téritésmentes összegbe részesülhetnek termékeik külföldi piacokon való megismertetése céljából. A kormány becslése szerint e támogatásba évente mintegy 500 kis- és közepes vállalat részesülhet. E támogatás révén az állam tulajdonképpen finanszirozza a kis- és közepes vállalatok saját standdal való részvételét különböző nemzetközi vásárokon és kiállitásokon, illetve weboldal létrehozását az illető vállalat tevékenységének román nyelvű és valamely nemzetközi nyelvű bemutatása, valamint termékeik reklámozása céljából, mutat rá a kormányközlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -25. 01)