În Iran a fost înfiinţată prima bancă de şofran din lume

În Iran a fost creată prima bancă de șofran din lume, al cărei scop este cel de a facilita antreprenoriatul, dar şi de a oferi interesaţilor posibilitatea de a investi, cumpărând acest condiment prețios. Iranul este cel mai mare producător de şofran din lume.

Banca, proprietate a Guvernului, a fost înfiinţată în orașul Torbat Heydariyeh, unul dintre principalele centre ale producției mondiale de şofran din regiunea Razavi Khorasan. Instituția bancară, dotată cu sisteme de conservare avangardiste (diferitele tipuri de șofran necesită condiții de depozitare extrem de precise și diferite între ele), poate păstra în interiorul său până la 10 de tone de „aur roșu”.
Potrivit guvernatorului Gholamreza Karimi, capacitatea băncii va ajunge în curând la 20 de tone. Agricultorii care îşi vor depune șofranul în bancă vor primi obligaţiuni în care sunt specificate cantitatea, tipul și valoarea șofranului.
Potrivit explicațiilor date de guvernatorul băncii, „obligațiunile vor putea fi vândute și cumpărate, iar atunci când proprietarul acestora va dori, va putea cere băncii să-i restituie produsele.” Potrivit agenției de știri IRNA, din motive de siguranţă locul în care va fi conservat șofranul în interiorul băncii va fi ţinut secret./cpaunel/vdraguta

www.ilgiornale.it