În Spania, şomajul a scăzut în 2016 faţă de anul anterior

În Spania, şomajul a scăzut în 2016 faţă de anul anterior, arată ultimele date făcute publice de autorităţi. Spania continuă însă să fie una dintre ţările europene cu cea mai mare rată a şomajului, de peste 18 %. Corespondentul nostru Annamaria Damian, cu mai multe informaţii.
Reporter: Spania are cu 540 de mii de şomeri mai puţin, conform sondajului trimestrial privind populaţia activă, corespunzător sfârşitului anului 2016. Astfel, numărul persoanelor fără loc de muncă este în prezent de 4,2 milioane. Totuşi, datele sunt bune, pentru că rata şomajului a scăzut cu peste două punte procentuale, consideră guvernul, ceea ce îl face pe premierul Mariano Rajoy să amintească de momentele dificile pe care le-a traversat Spania, în urmă cu doar câţiva ani.
Mariano Rajoy: De la sfârşitul lui 2013 până la finalul lui 2016 numărul persoanelor care şi-au găsit un loc de muncă este de 1.700.000. Mai sunt multe de făcut, dar insist: cinci ani de creştere economică negativă, care a însemnat distrugerea a 10% din produsul intern brut, nu se rezolvă într-un sfert de oră.
Reporter: Potrivit cifrelor publicate de Institutul Spaniol de Statistică, este al patrulea an de scădere consecutivă a şomajului. Numărul şomerilor în Spania – a amintit şeful Guvernului – nu a scăzut niciodată sub 2 milioane, iar 10% din contribuabili sunt străini cu rezidenţa în această ţară. Dintre aceştia, aproximativ 300 de mii sunt cetăţeni români./rduinu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 ianuarie