SRI va elabora un cod deontologic în care vor fi stabilite limitele relaţiilor pe care ofiţerii SRI le pot avea cu parlamentarii

SRI va elabora un cod deontologic în care vor fi stabilite limitele relaţiilor pe care ofiţerii de informaţii le pot avea cu parlamentarii sau oameni de afaceri. Precizarea a venit de la directorul instituţiei, Eduard Hellvig, la audierea – maraton din Comisia Parlamentară de Control. El a declarat că SRI nu a fost implicat în niciun fel în organizarea protestelor faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Alina Stănuţă a sintetizat discuţiile din Comisia Parlamentară de Control a SRI.

Reporter: În aceste zile au loc atacuri fără precedent la adresa SRI – a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig, aseară, la finalul celor şapte ore de audieri din Comisia Parlamentară pentru Controlul asurpa serviciului.

Eduard Hellvig: Am sesizat că există interesul de a destabiliza o instituţie puternică şi serioasă a statului român. Serviciul Român de Informaţii are instrumente validate în timp să se apere atât pe el el, dar mai ales pe cetăţenii României. Un SRI slab, timorat, destabilizat ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor, iar asta nu foloseşte nici instituţiilor statului român şi nici românilor.

Reporter: Pe de altă parte, directorul SRI a negat orice implicare în politică sau manifestaţii.

Eduard Hellvig: SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie. Pe mandatul meu SRI nu se va implica în nici un tip de joc de putere. SRI nu va organiza proteste sau alte mişcări de stradă aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri.

Reporter: Cazul Coldea a fost un subiect aparte al audierilor. Fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul în rezervă Florian Coldea a fost în vacanţe în străinătate cu fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă dar a adus documente că şi-a plătit chieltuielile. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele Comisiei Parlamentare de Control al activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu. El a precizat însă că deşi nu este vorba de o încălcare a legii, există o problemă deontologică în cazul ofiţerilor SRI care au relaţii cu terţe persoane.

Adrian Ţuţuianu: Avem cel puţin o problemă de raportare deontologică din partea ofiţerilor de informaţii, atunci când sunt prezenţi, de exemplu, în excursii, în activităţi de tipul acesta cu membri ai Comisiei de Control Parlamentar al SRI, cu parlamentari, cu oameni de afaceri.

Reporter: Adrian Ţuţuianu a mai spus că ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă şi a menţionat că fostul premier Victor Ponta, fostul deputat Sebastian Ghiţă sau generalul în rezervă Florian Coldea ar putea fi chemaţi la audieri la Comisia Parlamentară/rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 ianuarie