Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată la Bucureşti

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată, astăzi, la Bucureşti, şi prin inaugurarea unei piaţete care poartă numele rabinului-şef dr. Alexandru Şafran, luptător pentru ocrotirea evreilor din România în anii în care această comunitate a fost supusă exterminării. Holocaustul, dar şi pogromul împotriva evreilor din ianuarie 1941 au fost evocate şi în cadrul unui simpozion în capitală.

Reporter: Angela Cerven – Cunoaşterea istoriei şi acţiunile imediate pot preveni repetarea istoriei.

Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, Alexandru Florian: O componentă cred că este aceea a reacţiei rapide la tot ceea ce astăzi, în România sau în lume, înseamnă manifestare de antisemitism şi de negare a holocaustului sau de bagatelizare a tragediei evreilor.

Reporter: Un participant la simpozion a evocat momente din timpul pogromului legionar, când era copil.

-: Şi eu cu ochii mei am văzut 100 de morţi. Au fost aduşi unul lângă altul morţii, la Jilava, din pădure au fost aduşi la Institutul Medico-Legal. Au fost asasinaţi oameni, atârnaţi la abator.

Reporter: Istoricii participanţi au prezentat informaţii noi despre criminali şi victimele pogromului din Bucureşti./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie