Angela Merkel şi François Hollande le-au adresat europenilor un apel la unitate şi la apărarea valorilor fundamentale comune

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, François Hollande, le-au adresat europenilor un apel la unitate şi la apărarea valorilor fundamentale comune în faţa provocărilor interne şi externe. Cei doi lideri sunt de acord că noua administraţie americană creează multe nelinişti în Europa, dar sunt de părere că la această nouă realitate Uniunea Europeană trebuie să răspundă prin colaborare şi prin promovarea propriilor valori şi interese. Luminiţa Apostol a urmărit întâlnirea de la Berlin şi detaliază.
Reporter: De la Berlin, unde a avut loc probabil una dintre ultimele întâlniri între cancelarul german şi preşedintele francez, care îşi încheie mandatul în luna mai, Angela Merkel şi François Hollande i-au chemat pe europeni să fie uniţi, pentru a putea face faţă provocărilor interne şi externe ce stau în faţa Europei. Cei doi responsabili s-au întâlnit pentru a discuta despre reuniunea liderilor europeni săptămâna viitoare, în Malta, când vor analiza soluţiile pentru ieşirea Europei din criza provocată de plecarea Marii Britanii din Uniune. În conferinţa de presă de la Berlin ei au recunoscut că administraţia abia instalată la Washington aduce numerose provocări pentru europeni. A spus-o în termeni foarte direcţi preşedintele François Hollande.
François Hollande: Vorbind sincer, există provocări pe care le pune noua administraţie americană în ce priveşte regulile noastre comerciale, dar şi în ce priveşte poziţia noastră pentru reglementarea conflictelor din lume. Desigur, trebuie să discutăm cu Donald Trump, pentru că el este preşedintele ales de americani. Dar trebuie să facem acest lucru cu convingere europeană şi promovându-ne interesele şi valorile.
Reporter: În acelaşi registru, cancelarul Angela Merkel, deşi nu s-a referit direct la noua conducere a SUA, a admis că tabloul global este în continuă schimbare şi le-a cerut europenilor să apere societăţile libere şi comerţul liber.
Angela Merkel: Asistăm la o schimbare radicală şi rapidă a condiţiilor globale şi trebuie să răspundem acestor noi provocări, nu numai apărând o societate liberă şi comerţul liber, ci şi făcând faţă provocărilor economice, cum este, de exemplu, competitivitatea în creştere a economiilor emergente.
Reporter: Cancelarul Angela Merkel a insistat că europenii îşi pot depăşi problemele doar lucrând împreună. ‘Avem nevoie – a spus ea – de un angajament comun clar faţă de Uniunea Europeană, faţă de ceea ce am realizat şi faţă de valorile societăţilor noastre liberale şi democratice’. La fel de tranşant a fost şi preşedintele François Hollande. El consideră că ameninţările la adresa Europei nu vin doar din afară, ci şi din interior, şi a explicat că este vorba despre răspândirea mişcărilor extremiste, care se folosesc de factorii externi pentru a provoca dezordine internă. Atât cancelarul Merkel, cât şi preşedintele Hollande vor vorbi mâine la telefon cu noul preşedinte american, Donald Trump./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie