2017. január 31

Klaus Iohannis szerint az idei költségvetés igen derülátó és túlbecsült
Klaus Iohannis államfő közölte, hogy az idei költségvetés-tervezetet pozitivan véleményezte az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa. Mindezek ellenére az államelnök elmarasztalta a Sorin Grindeanu miniszterelnök által vezetett kormány alkalmazta kritériumokat, melyek alapul szolgáltak a költségvetési kiutalások elosztásában. Az államfő szerint a kormány által előterjesztett büdzsé „igen derülátó, vitatható és túlbecsült”. Klaus Iohannis azt is elmondta: a miniszterelnök vállalta, hogy „a költségvetés kiigazitásakor kiegésziti az összegeket azon területeken, ahol problémák adódnak, főleg az alkalamazottak bérezése terén”. Megjegyzendő, hogy az államfő által vezetett Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülése több, mint másfél órát tartott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 31.01)
Február 1-től megszűnik 22 nem adójellegű illeték
Február 1-től megszűnik a belügyi struktúrák által nyújtott különböző szolgáltatásokért behajtott 22 nem adójellegű illeték. Igy, már nem kell 10 lejt fizetni a piuszra, mivel ezentúl ingyen megszerezhetik az igénylők, legyenek azok fizikai vagy jogi személyek. Nem kell illetéket fizetni a hajtási jogositvány, illetve az egyszerű ideiglenes útlevél kiváltásakor sem, mutat rá egy sajtóközlemény. Február 1-től a külföldön élő románok is mentesülnek a konzuli dijaktól. Irina Marin, Románia madridi nagykövete elmondta, hogy február 1-től megszünnek a jegyzői és anyakönyvvezetői okmányokért mostanig fizetett dijak, mig az ideiglenes útlevél kiváltásakor a kérelmezőnek mindössze 20 eurót kell fizetniük, ami tulajdonképpen az útlevél-könyv árát fedezi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 31.01)
Franciaország „egy erős Romániát óhajt egy erős Európában”
Franciaország „egy erős Romániát óhajt egy erős Európában, nyilatkozta Harlem Desir európai ügyekért felelős francia államtitkár a román külügyminiszterrel tartott bukaresti találkozója után. Mint hozzáfűzte, Franciaország számára fontos, hogy Románia erőfeszitéseit az olyan visszafordithatatlan folyamatokra összpontositsa, mint a  jogállam megerősitése és a reformok gyakorlatba ültetése az igzaságszolgáltatás terén. A francia hivatalosság megerősitette, hogy országa támogatja a Románia uniós csatlakozásakor bevezetett, úgynevezett
Ellenörzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) megszűntetését, amikor az ország valamennyi feltételt teljesit. Tedor Melescanu román külügyminiszter a maga részéről kijelentette, hogy Románia támogatja az Oroszország ellen elrendelt európai gazdasági szankciók fenntartását mindaddig, amig Moszkva teljes egészében gyakorlatba ülteti a minszki egyezmények előirásait.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 31.01)
Február 1-től növekszik a bruttó minimálbér
Kormánydöntés értelmében, február 1-től növekszik a garantált bérminimum. A béremelés a havi átlag 166 órás munkaidőre érvényes, ami 8,735 lejes órabérnek felel meg. Igy, a minimálbér értéke 16%-al emelkedik a tavalyi év végéhez képest, azaz 1.250 lejről 1450 lejre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 31.01)
Decemberben 5,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta
Tavaly decemberben 0,2 százalékponttal alacsonyabb, 5,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS). A statisztikai intézet szerint tavaly decemberben 507 ezren voltak munkanélküliek a novemberi 521 ezerhez, valamint az egy évvel korábbi 616 ezer személyhez képest. A férfiak körében 1,8 százalékponttal nagyobb a munkanélküliségi ráta, mint a nők körében. A férfiaknál átlagon felüli, 6,3 százalék a munkanélküliek aránya, míg a nőknél 4,5 százalék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 31.01)