2017. február 1

Sorin Grindeanu miniszterelnök az USA bukaresti nagykövetével találkozott

A miniszterelnök parlamenttel fenntartott kapcsolatokért felelős tiszteletbeli tanácsosa megerősitette, hogy Sorin Grindeanu szerdán találkozott Hans Klemmel, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetével, ez utóbbi kérésére. Mint Marian Neacşu megjegyezte, a kormány által kedd este kibocsátott sürgösségi rendelet összhangban van az alkotmánybiróság döntésével és nem kedvez a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetlen tagjának sem. Mint ismeretes, a kormány, sürgösségi rendelet révén, kedd este módositotta a Bűntető-törvénykönyvet. Ami a közkegyelmezést illeti, a kormány úgy döntött, hogy törvénytervezetet fogad el, amit megküld a parlamentnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

A Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági inditványt nyújt be Grindeanu kormánya ellen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL)  szerdán benyújtja bizalmatlansági inditványát Grindeanu kormánya ellen, közölte Raluca Turcan, a párt ideiglenes elnöke. „Az inditvány szövegét megirtuk, a dokumentum benyújtásához szükséges  aláirásokat összegyűjtöttük és szerdán beterjesszük. Az inditvány fő témája: a kormány megbuktatása, mivel visszaélt az emberek bizalmával”, fűzte hozzá Raluca Turcan a PNL újraegyesitési bizottságának ülése végén. Mint megjegyezte, a liberálisok már tárgyaltak a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti képviselőivel, akik biztositották a PNL-t, hogy megszavazzág a bizalmatlansági inditványt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

Az Alkotmánybirósághoz fordul a Legfelsőbb Birói Tanács

A Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) tagjai egyhangúan megszavazták azt, hogy értesiteni kell az Alkotmánybiróságot arról, hogy a Bűntető-törvénykönyvek módositása sürgösségi rendelettel intézményközi konfliktust robbantott ki. A CSM elnöke szerint a Bűntető-törvénykönyvek sürgösségi rendelettel való módositása veszélyes, nem demokratikus eljárás, amely a döntéshozás, az egyeztetés és a megvitatás átláthatósági elvét még a legcsekélyebb mértékben sem tartja tisteletben. A kormány egykettőre olyan intézkedéseket fogadott el, melynek köszönhetően egyes politikusok, üzletemberek, volt polgármesterek megszabadulnak a bünvádi dossziéktól, fűzte hozzá a CSM elnöke. A Legfelsőbb Birói Tanács szerdai ülése után – amelyet Klaus Iohannis elnökölt – az államfő kijelentette, hogy a kormány enm járhat igy el egy jogállamban, s amennyiben a kabinet nem érti meg ezt, akkor az alkotmány előirásaihoz hiven fognak cselekedni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

Az igazságügyi miniszter a sürgösségi kormányrendelet célját magyarázza

A Bűntető-törvénykönyvek a kedd esti kormányülésen sürgősségi rendelettel való elfogadásának célja az államhatalmak közötti egyensúly helyreállitása volt, magyarázta szerdán Florin Iordache igazságügyi miniszter. A miniszer nyilatkozatát kezdetben a Menstük meg Romániát Szövetség (USR) egyes parlamenti tagjainak tiltakozása zavarta meg, akik „Szégyen’” feliratú plakátokat tartottak a kezükben. Florin Iordache kihangsúlyozta, hogy a jóváhagyott módositások szemelőtt tartották elsősorban az európai fórumok ajánlatait, megjegyezve, hogy a  Legfelsőbb Birói Tanács véleményezése ez esetben konzultativ jellegű. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

A Büntető-törvénykönyv módositására vonatkozó kormányrendelet hatálytalanitását kérte az államfő a miniszterelnöktől

Klaus Iohannis államfő levélben kérte szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnöktől a Bűntető-törvénykönyvek módositására hivatott sürgösségi kormányrendelet hatálytalanitását. Kijelentésének alátámasztásáért Klaus Iohannis kifejtette, hogy nem indokolt a kormány gyors eljárása, megjegyezve, hogy 2004-ben kihirdetett egyik törvény értelmében a Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) az igazságszolgáltatás függetlenségének a szavatolója és véleményeznie kell a birósági hatóság tevékenységére vomatkozó szabályozó rendelkezés-tervezeteket. A Bűntető-törvénykönyvek esetélben is konzultálni kellett volna a CMS tagjaival, hangsúlyozta az államelnök, hozzáfűzve, hogy a kormány ezen intézkedésének súlyos hatása lesz a jogállam működésére, a korrupció elleni küzdelemben és a köztisztség integritásának szavatolására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

Az EB elnökének és első alelnökének nyilatkozata a romániai helyzetről

Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans, az Európai Bizottság elnöke és első alelnöke által szerdán nyilvánosságra hozott közös nyiltakozatban kihangsúlyozták, hogy aggodalommal követik a jelenlegi romániai helyzetet és úgy értékelték, hogy a korrupció elleni küzdelemben előre kell lépni és nem aláaknázni e küzdelmet. Az Európai Bizottság felhivta a figyelmet az esetleges visszafejlődésre az emlitett területen. Egyben közölte, hogy részletbemenően elemzés alá veti a Bűngtető-törvényköny módositására és a közkegyelmi törvénytervezetre vonatkozóan a román kormány által kibocsátott sürgösségi rendeletet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

Andrei Demeny