Guvernul a modificat Codul Penal printr-o ordonanţă de urgenţă

Codul Penal a fost modificat de guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, care a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare, dar cea privind termenul de 6 luni până la care pot fi făcute denunţuri intră în vigoare imediat. Ministrul justiţiei, Florin Iordache, a anunţat aseară, după şedinţa cabinetului, că se menţine pragul de 200 de mii de lei sub care abuzul în serviciu nu va mai fi sancţionat penal. Guvernul Grindeanu nu a renunţat nici la graţiere, pentru care a elaborat un proiect de lege, care va fi trimis în procedură de urgenţă la Parlament, potrivit ministrului justiţiei. Cele două documente nu figurau pe agenda şedinţei de guvern de ieri.
Reporter: Andrei Şerban – Ministrul justiţiei Florin Iordache a spus că astfel, legislaţia în vigoare  se armonizează cu deciziile Curţii Constituţionale. Florin Iordache a precizat că abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu mai este considerat penal.
Florin Iordache: Ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal – asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1 milion. Dacă vă uitaţi în Codul Penal, putea să considere 2 milioane de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu, nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii.
Reporter: Florin Iordache a mai spus că ordonanţa de urgenţă mai prevede că favorizarea infractorului se dezincriminează dacă fapta este săvârşită de un membru al familiei sau de un  afin până la gradul II. Guvernul a mai aprobat ieri şi un proiect de lege privind graţierea unor pedepse. Aici nu sunt incluşi violatorii, cei acuzaţi de fapte de corupţie, de săvârşirea de acte de violenţă şi recidiviştii./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie