Convorbiri între preşedintele rus, Vladimir Putin, cu premierul ungar Viktor Orban

Prelungirea furnizării, după 2021, de gaze naturale ruseşti pentru Ungaria şi finanţarea integrală a două noi reactoare nucleare au fost principalele rezultate economice ale discuţiilor pe care le-a avut, azi, la Budapesta, liderul rus Vladimir Putin cu premierul ungar Viktor Orban. Relatează corespondentul nostru în capitala ungară, Emil Groza.

Reporter: Premierul ungar,Viktor Orbán, a afirmat că s-a decis să fie începute discuţiile în ceea ce priveşte livrările de gaze ruseşti în Ungaria şi după anul 2021, în condiţiile în care aprovizionarea ţării este asigurată până atunci. Acesta a precizat că s-a discutat şi despre extinderea Centralei nucleare de la Paks şi s-a stabilit că au fost elimintate toate obstacolele, rămânănd doar o singură chestiune deschisă în legătură cu care este aşteptată în curând o decizie din partea Comisie Europene.

Viktor Orbán a mai spus că Budapesta doreşte relaţii deschise şi transparente cu Moscova, iar rezultatele cooperării economice au fost obţinute în circumstanţe dificile, Ungaria înregistrând pierderi de 6,5 miliarde de dolari ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei.

„Ungaria îşi menţine în continuare punctul de vedere, că probleme neeconomice nu pot fi gestionate cu mijloace economice” – a spus premierul ungar, adăugând că speră că în curând va fi o bună colaborare ruso-europeană./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie