MUZEE CULINARE: Muzeul Citricelor din Coreea de Sud

sursa: visitkorea.or.kr
sursa: visitkorea.or.kr

Citricele simbolizează speranța învierii și a vieții veșnice. Pentru popoarele asiatice, fructele proaspete simbolizează viața și un nou început. Portocalele și mandarinele sunt considerate simboluri tradiționale de abundență și noroc, iar pomelo este un simbol al unității familiei.

Fructele citrice sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, fibre și fitochimicale. Consumate mai ales în timpul iernii, ajută la consolidarea sistemului imunitar, scad riscul anemiei, previn apariția hipertensiunii arteriale, luptă împotriva cancerului și accidentului vascular cerebral.

Originea citricelor este în Asia de Sud-Est. Ele au ajuns în Europa sub influența cruciadelor. Arabii au contribuit la răspândirea unor citrice în Europa, cum ar fi portocala amară și lămâia. Portocala apare în Europa la mijlocul secolului al XV-lea, fiind adusă din China prin intermediul comerțului portughez.

Muzeul Citricelor a fost deschis pentru public la 25 februarie 2005, în districtul Sinhyo-dong, orașul Seogwipo, din Insula Jeju, Coreea de Sud.

Seogwipo este al doilea cel mai mare oraș de pe Insula Jeju, așezat în partea de sud pe o coastă vulcanică stâncoasă. Granițele orașului Seogwipo au fost extinse în iulie 2006, pentru a cuprinde întreaga jumătate de sud a Insulei Jeju, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

sursa: visitkorea.or.kr
sursa: visitkorea.or.kr

Sala în care este prima expoziție permanentă a muzeului oferă informații despre istoria diferitelor tipuri de citrice, țara de origine, metodele de cultivare și beneficiile acestor fructe asupra organismului uman. A doua cameră explică despre industria citricelor și cea de prelucrare a lor. O altă sală expune unelte agricole și bunuri de uz casnic folosite de-a lungul timpului de localnici.

O expoziție care prezintă citricele din întreaga lume este situată în sere, în partea din spate a muzeului. Locul este numit „grădina secretă” și este preferat de vizitatori. Aici, se pot admira peste o sută de tipuri de fructe citrice, inclusiv cele mai mari și cele mai mici, precum și unele neobișnuite. Grădina secretă este împărțită în secțiuni care includ Pavilionul asiatic, Pavilionul japonez, Pavilionul american, Pavilionul european și Pavilionul coreean.

sursa: visitkorea.or.kr
sursa: visitkorea.or.kr

Fructele citrice au avantajul de a conține mai mulți antioxidanți diferiți care ajută la prevenirea unei serii de probleme de sănătate, de la boli cardiovasculare și cancer, la afecțiuni ale pielii provocate de lumina soarelui. Multe tipuri de fructe citrice au substanțe nutritive similare, dar în cantități ușor diferite. În plus față de fibre și vitamina C, citricele furnizează calciu, potasiu, acid folic și vitamina A. O trăsătură comună a fructelor citrice este că sunt foarte bogate în vitamina C. Această vitamină solubilă în apă joacă un rol major în vindecarea rănilor, consolidarea sistemului imunitar și întărirea țesutului conjunctiv. Valoarea zilnică recomandată de vitamina C este de 90 miligrame pentru bărbații în vârstă de peste 19 ani și 75 de miligrame pentru femeile din aceeași grupă de vârstă. O portocală mare conține aproximativ 98 de miligrame de vitamina C. O porție de o sută de grame de portocale sau lămâi oferă 53 de miligrame de vitamina C, reprezentând 88 la sută din doza zilnică recomandată (60 de miligrame pe zi). În timp ce lămâile au mai puține calorii și mai puțin zahăr, doar 29 de calorii și 2,9 grame de zahăr la o sută de grame, comparativ cu cele 47 de calorii și 9,4 grame de zaharuri găsite în aceeași cantitate, portocalele sunt mai nutritive. Lămâile furnizează mai puțin calciu (26 de miligrame), comparativ cu portocalele (40 de miligrame), mai puțin potasiu, 138 de miligrame, comparativ cu 181 de miligrame la portocale. Sucul unei lămâi acoperă o treime din necesarul zilnic de vitamina C. O cană de felii (secțiuni) de mandarină conține 52 de miligrame de vitamina C, comparativ cu cele 96 de miligrame de vitamina C care se găsesc în aceeași cantitate de felii de portocală. Grapefruitul este purificator, antioxidant și dezacidifiant. Un grapefruit acoperă 10% din necesarul zilnic de potasiu și întreaga doză zilnică recomandată de vitamina C.

sursa: https://en.wikipedia.org
sursa: https://en.wikipedia.org

Fructele citrice conțin substanțe nutritive esențiale necesare organismului în general. Ele sunt o sursă de energie și vitamine, adăugând în același timp o notă de prospețime și un gust astringent preparatelor culinare. Sunt utilizate în bucătărie pentru sosuri, atât sărate cât și dulci. Citricele în salate completează aromele sărate și dulci și sunt folosite la preparatele din carne de pasăre sau la cele din pește. Fructele citrice sunt un ingredient esențial în mâncărurile simple, accesibile și foarte gustoase, ca de exemplu: supă de pui cu lămâie, rață în sos de portocale, carne de pui sau pește la grătar cu lămâie, diverse dulciuri și plăcinte.

Citricele se consumă atât proaspete, cât și conservate. Din ele se prepară gem, dulceață, compot, sirop, băuturi răcoritoare, înghețate, lichior și se pot adăuga la prăjituri, brioșe, tarte, creme, salate, sosuri, diferite feluri de mâncare. De asemenea, fructele se pot confia și se pot folosi pentru a decora dulciuri sau băuturi. Sucul de portocale sau de lămâie se poate utiliza și pentru a marina carnea sau pentru a pregăti glazura la chec, tort sau prăjituri. Coaja de la lămâi sau portocale este folosită în stare proaspătă sau uscată pentru a conferi aromă mâncărurilor, băuturilor sau bomboanelor. Fructele citrice merg bine cu brânză, iaurt, orez, ciocolată, vanilie, scorțișoară, nucșoară, mentă, salvie, cimbru, oregano, chimen, rozmarin, pătrunjel, piper negru, boia de ardei, semințe de mac, coriandru și ghimbir.

Ada Ionescu