Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor guvernului privind modificarea Codului penal şi de procedură penală

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a sesizat Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor guvernului privind modificarea Codului penal şi de procedură penală, cu argumentul că este vorba despre un conflict juridic între guvern, pe de-o parte, şi parlament şi CSM de cealaltă parte. Iohannis a cerut şi lămuriri scrise urgent în legătură cu felul în care Ministerul de Interne şi Jandarmeria au procedat la protestul de ieri din Bucureşti.

Reporter: Carmen Gavrilă: Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că vrea să ştie de ce forţele de ordine nu au oprit demonstranţii violenţi, de vreme ce toate structurile de forţă au avut toate informaţiile necesare.

Klaus Iohannis: De ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia din Piaa Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat, s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liber să se amestece printre demonstranţii paşnici, punând, astfel, în pericol, nu doar demonstraţia, ci sănătatea şi chiar viaţa românilor simplii care s-au dus să demonstreze în mod paşnic.

Reporter: Seful statului a precizat că nu a cerut încă demisia ministrului de interne şi că nu a primit şi nu primeşte în general informări de la SRI privind felul în care acţionează forţele ministerului. Preşedintele a mai spus că Ministerul de Interne trebuie să afle cine a vrut să deturneze protestul. De asemenea, Klaus Iohannis a lansat un avertisment în ceea ce priveste o eventuală modificare de statut sau comasarea DNA cu DIICOT.

Klaus Iohannis: Eu vă spun un lucru foarte clar şi mai ales guvernanţilor: „Jos mâinile de pe DNA!”

Reporter: Preşedintele a răspuns la o întrebare Radio România că nu anticipează sancţiuni ale UE împotriva Bucureştiului din cauza situaţie de acum şi că nu are informaţii de la SRI că puteri străine s-ar implica într-un război informaţional la noi în ţară, dar cu siguranţă, a spus Klaus Iohannis, sunt duşmani ai României care acum se bucură. Recent o publicaţie rusă a criticat dur protestele din România, sistemul de justiţie şi pe preşedinte./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie