Situaţia din România în atenţia sesiunii Parlamentului European

Sesiunea Parlamentului European a început în această dimineaţă cu o dezbatere pe tema democraţiei şi justiţiei în România. În prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, dezbaterea s-a dovedit mai mult un schimb de replici şi şarje între europarlamentarii români din partide diferite, în condiţiile unei participări extrem de reduse a europarlamentarilor din alte ţări. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut apel, astazi, la Guvernul României să reconsidere ordonanţele de urgenţă, considerat un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei. Claudia Marcu a urmărit lucrările din Parlamentul European.

Reporter: În dezbaterea din această dimineaţă din Parlamentul European, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a atras atenţia că România şi-ar putea pierde fondurile europene şi a făcut apel la Guvernul României să reconsidere ordonanţele de urgenţă: „Eforturile făcute de România în lupta împotriva corupţiei, şi trebuie să subliniez acest lucru, sunt fenomenale. Şi atunci mă întreb de ce pe ultima sută de metri a unui maraton o iei în direcţie opusă? Fac apel la guvern să nu aleagă acest drum” – a spus Frans Timmermans în sala Parlamentului European de la Bruxelles, aproape goală. Dezbaterea a constat mai mult într-un schimb de replici între eurodeputaţii români din toate grupurile politice.

Victor Boştinaru – grupul socialiştilor europeni: Este clare că strada în România încearcă să anuleze alegerile din 11 decembrie. În acest moment dramatic pentru ţara mea, naţiunea mea nu ar acepta ca strada să răstoarne un guvern şi consecinţele ar fi incalculabile. Şi reamintesc Comisiei Europene, în 2012 complicitatea Comisiei, sau voluptatea cu care s-au îmbrăţişat tezele lui Băsescu a dus la anularea referendumului din 2012. Ar fi tragic şi inacceptabil ca acest lucru să se întâmple încă o dată.

Reporter: Norica Nicolai, grupul liberalilor europeni.

Norica Nicolai: De fapt, astăzi, la Bucureşti, domnule comisar, asistăm sub un pretext care ţine de administrarea justiţiei, la o încercare de răsturnare a bunei puteri politice legitim alese. Statul român este motivat să lupte împotriva corupţiei şi a dovedit-o, dar bătălia corupţiei nu înseamnă în nicun caz justiţie selectivă, justiţie abuzivă. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi şi de aceea salut faptul că vom avea o investigare foarte clară a ceea ce se întâmplă în România şi nu o manipulare emoţională.

Reporter: Investigaţia la care s-a referit Norica Nicolai este misiunea Parlamentului European în România propusă de socialiştii europeni pentru a afla exact care este situaţia. Monica Macovei, din grupul conservator şi reformist a răspuns.

Monica Macovei: Singurul lucru pe care parlamentul poate să-l facă, şi trebuie să-l facă, şi comisia, este să ceară ca până pe 9 februarie, când intră în vigoare modificările la Codul Penal, să ceară acestui guvern să revoce tot prin ordonanţă de urgenţă acea ordonanţă de urgenţă care a modificat Codul Penal. Şi aş mai spune ceva: tocmai s-a anunţat ieri că vineri urmează o nouă lovitură, vor să desfiinţeze DNA. Deci, duceţi-vă în România, dar mâine, nu după 9 februarie când intră în vigoare modificările la Codul Penal, dacă chiar sunteţi corecţi şi alături de România şi de români.

Cristian Preda– grupul popularilor europeni: În România strada nu cere schimbarea guvernului, ci retragerea ordonanţelor. În caz contrar fondurile europene vor fi pierdute. Comisarul Timmermans a spus-o foarte clar. Dar nu doar banii sunt în joc, ci şi onoarea ţării. A arătat-o chiar un ministru din guvernul socialist care tocmai a demisionat. Nu pot accepta impostura sau minciuna, a spus acest ministru din partidul socialiştilor români. Îi invit, de aceea, pe socialiştii europeni să reflecteze la acest gest. Solidaritatea lor cu corupţii care se autoamnistiază este inacceptabilă.

Reporter: În sală au fost prezenţi foarte puţini eurodeputaţi din alte ţări şi au lipsit preşedinţii grupurilor politice mari din Parlamentul European, voci ca Pittella Verhofstadt, Weber. La finalul dezbaterii, Frans Timmermans a subliniat faptul că în astfel de cazuri Comisia Europeană nu are culoare politică şi le-a reamintit eurodeputaţilor că el face parte din aceeaşi grupare europeană socialistă cu Guvernul de la Bucureşti. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a mai spus că în niciun caz nu este vorba de amestec în treburile interne ale României: „Parlamentul României este suveran în deciziile pe care le ia, dar trebuie să-şi asume şi responsabilitatea consecinţelor acestor decizii, iar dacă noi, Comisia Europeană, credem că aceste consecinţe nu sunt pozitive, este de datoria noastră să le semnalăm, chiar dacă unora nu le place acest lucru” – a încheiat Frans Timmermans./lazard/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie