2017. február 7

Klaus Iohannis államfő a parlamenthez intézte szavait

Klaus Iohanis államfő kdden a parlamenthez intézte szavait. Az államelnök kifejezésre juttatta elégedetlenségét amiatt, ahogy a Grindeanu-kormány vezeti az országot. Úgy értékelte, hogy az ország válságban van, több százezer ember tüntet, a nemzet elégedetlen. Az elnök szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a decemberi választási sikere után furcsa „kamikaze-stratégiával” frontális összeütközésbe került a társadalom jelentős részével. Iohannis szerint joggal háborította fel a tüntetőket az, hogy választási győzelme után a PSD az ország érdekeivel szemben „fontosabbnak tartotta néhány korrupt politikus érdekeit”. E kijelentésre a kormánykoalició parlamenti tagja távoztak a ülésteremből. Klaus Iohannis folytatta beszédét és kihangúlyozta, hogy nincs szándékában módositani a parlamenti választások eredményét, de a PSD-nek, miután megnyerte a választásokat, kormányoznia kell, de nem „akárhogy”. „A kialakult helyzetben a vitatott rendelet hatálytalanítása és egy miniszter kínkeserves leváltása kevés, előrehozott választások kiírása pedig túl sok”, jelentette ki az államfő.” Tartsuk életben a demokráciát és tisztán az országot – szó szerint és átvitt értelemben is – az utánunk jövő nemzedékek számára”, zárta beszédét Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.07)

A parlamenti pártok reagálása Kalus Iohannis beszédére

Klaus Iohannis államfő parlamenthez intézett beszéde alatt a kormánykoalició több szenátora és képviselője távozott az ülésteremből, elégedetlenségének adva hangot az államelnök szavai miatt. Másrészt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mensük meg Romániát Szövetség (USR) azt állitotta, hogy Klaus Iohannis beszédében mindössze a románok akaratát fejezte ki. A szociáldemokraták elvárták volna, hogy az államfő beszéde egységre szólitó, nyugalomra és stabilitásra ösztönző felhivás lesz. A képviselőház elnöke szerint az államfőnek valamennyi románt kell képviselnie, függetlenül politikai meggyőződésétől. Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök is kiábrándultságának adott hangot az államfői beszéd miatt és úgy vélte, hogy Klaus Iohannis azért jött a parlamentbe, hogy elmondja, mit kell tennie a törvényhozó testületnek. Ugyanakkor birálta Klaus Iohannist, mivel az integritásról beszélt, olyan körülmények között, amikor neki is problémái vannak az igazszágszolgáltatással. Ezzel szemben az ellenzék képviselői úgy vélték, hogy az államfő önfegyelemre és egyensúly megörzésére szólitott.Raluca Turcan liberális vezető szerint az államfő azt jutatta kifejezésre, amit a románok milliói vártak és sajnálatosnak minősitette a PSD és al ALDE parlamenti tagjainak viselkedését. Véleménye szerint a szociáldemokraták nem tartják tiszteletben az ország törvényeit és intézményeit. Dan Barna, az USR szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy a kormány jelenleg bizalomhiányban szenved, ami közép- és hosszú távon súlyos problémát jelenthet Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.07)

A parlament elfogadta a költségvetésre és társadalombiztositásokra vonatkozó törvénytervezeteket

A parlament elfogadta az idei az állami költségvetésre és társadalombiztositásokra vonatkozó törvénytervezeteket. A költségvetés-tervezetet 208 szavazattal, 105 ellenében szavazták meg. A költségvetést a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ szavazta meg, mig az ellenzék – a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) – ellene szavazott. A társadalombiztositások törvénytervezet 208 szavazattal és 107 ellenszavazattal ment át a parlamenten. A törvénytervezeteket a szenátorok és a képviselők a parlament költségvetési-pénzügyi bizottságok által jóváhagyott formában és módositó javaslatokkal fogadták el. Az ellenzék a plénumon is kiállt javaslatai mellett, de ezeket elutasitották. A tervezetek megvitatása végén Sorin Grindeanu miniszterelnök kihangyúlyozta, hogy a költségvetés-tervezet kiegyensúlyozott, a társadalmi és fejlesztést előmozditó politikákra összpontosul.”Azt az üzenetet szeretném eljuttatni a beruházókhoz, hogy országunk stabil, mig a kormány eltőkélt szándéka támogatni az üzleti kört.Továbbra is szemelőtt tartjuk a dijak csökkentését és a finanszirozáshoz való hozzáférés megkönnyitését. Meg kell öriznünk a románok és a befektetők bizalmát a román gazdaságba és meg kell valósitanunk a 2017-re kitűzőtt befektetéseket az infrastruktúra terén, fokozatosan gyakorlatba ültetve a kormányprogramba foglalt valamennyi intézkedést”, fűzte hozzá a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.07)

Alkotmányellenes a frankhitelek lejre váltását szabályozó törvény

Az alkotmánybiróság keddi döntése értelmében alkotmányellenes, így nem léphet hatályba a svájci frankban felvett lakossági hitelek lejre váltásáról szóló törvény, amelyet a parlament tavaly októberben szavazott meg. Az alkotmánybiróság ez által helyet adott a tavaly, az akkori Dacian Cioloş vezette szakértői kormány által benyújtott óvásnak. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke szerint a törvény elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, vagyis a képviselőházban olyan lényegi módosításokat szenvedett a törvénykezdeményezés, amelyeket a szenátus korábban nem vitathatott meg. A törvény szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kellet volna a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.07)

Rozalia Ganciu