REUTERS: „Ne-am trezit în 1989” – decretul românesc privind corupţia a dat ceasul înapoi

REUTERS (Marea Britanie), 6 februarie 2017 – Atunci când focul a făcut ravagii într-un club de noapte din Bucureşti în 2015, victimele au fost duse în grabă la Spitalul Floreasca – însă noua lui unitate de arşi, proaspăt construită cu mai multe milioane de euro, stătea degeaba şi nu putea ajuta pe nimeni.

64 de oameni aveau să moară în cele din urmă, iar guvernul social-democrat a fost răsturnat în câteva zile de mânia populară cauzată de neaplicarea normelor anti-incendiu la clubul de noapte Colectiv, fapt pus în seama corupţiei endemice şi a neglijenţei.

Frâiele guvernului au fost predate temporar unei echipe de tehnocraţi, iar procurorii speciali anticorupţie ai României şi-au întors privirile asupra unităţii de arşi.

Îi lipseau ieşirile de urgenţă şi personalul şi fusese lăsată nefolosită. Însă procurorii credeau că cineva avusese de profitat de pe urma costisitorului proiect, dacă răniţii din club tot nu o făcuseră.

După o evaluare contabilă mai atentă, ei au deschis ancheta penală în noiembrie sub suspiciunea că cei din conducere au plătit în cunoştinţă de cauză la suprapreţ echipamente în valoare de sute de mii de euro, toate achiziţionate de la o singură companie.

Practicile corupte de achiziţii sunt în floare în sectorul public din România, mai cu seamă în spitale, iar o ordonanţă publicată luna trecută de social-democraţii aflaţi la putere a evidenţiat amploarea provocării în ce priveşte curăţarea vieţii publice.

Într-o ruşinoasă întoarcere cu 180 de grade de duminică, guvernul de stânga vechi de o lună a anulat cu reticenţă decretul care ar fi dezincriminat unele infracţiuni de corupţie, în urma celor mai mari proteste de după răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu în 1989. Sub conducerea acestuia, corupţia măruntă era un mod de viaţă.

Parlamentul va trebuie să confirme într-un final abrogarea ordonanţei, care ar fi dezincriminat abuzul în serviciu în cazurile în care sumele implicate sunt mai mici de 200.000 de lei (38.164 lire sterline). Ar fi restrâns totodată definiţia conflictului de interese, făcând să nu mai fie posibilă pedepsirea unui funcţionar public care favorizează un partener de afaceri când decide cine câştigă un contract.

„În cazul abuzului în serviciu, contractele de achiziţii publice pot fi sparte în sume mai mici şi acordate separat”, a declarat Livia Saplacan, purtătoare de cuvânt a unităţii anticorupţie, DNA, înainte de abrogarea ordonanţei.

„Până la ordonanţa aceasta era o crimă foarte clar de investigat.”

Abuz în serviciu

DNA investighează acum aproximativ 2.000 de cazuri de presupus abuz în serviciu şi se temea că multe aveau să fie oprite.

Protestatarii au afirmat că ordonanţa guvernului a fost făcută special pentru a amnistia zeci de oficiali din toate partidele, nu în ultimul rând şi pe liderul PSD Liviu Dragnea, care este judecat pentru abuz în serviciu. Suma de bani implicată în cazul său este sub noul prag de 200.000 de lei.

Guvernul a negat acest lucru, afirmând că ordonanţa şi o lege de graţiere a deţinuţilor legată de ea au fost concepute pentru a diminua supraaglomerarea din închisori şi pentru a aduce la zi codul penal cu decizii recente ale curţii constituţionale.

„Dumnezeule, corupţia a fost un mod de viaţă atât de mult timp, ne-am săturat”, a declarat pensionara Natalia Pop de 62 de ani în timp ce se alătura zecilor de mii de protestatari ieşiţi miercuri în capitală.

„Acum vor să îndoaie legea pe măsura corupţiei – unde o să ne ducă asta?”

Ultimele proteste au fost imense în comparaţie cu cele de după incendiul de la Colectiv. La acea vreme PSD a plecat rapid de la putere – alegerile erau doar la un an distanţă şi partidul nu avea prea mult de câştigat dacă se agăţa de putere.

De data aceasta PSD abia a trecut de o lună dintr-un mandat de patru ani, cu o majoritate confortabilă în parlament, după ce a câştigat alegerile cu promisiunea de a mări pensiile şi salariile. Într-una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, mulţi îşi fac mai multe griji despre cum să-şi hrănească familia decât cu privire la costurile corupţiei.

„O pot face din nou”

Premierul Sorin Grindeanu, ales pe sprânceană de Dragnea pentru a conduce cabinetul, fiindcă Dragnea însuşi n-o putea face din cauza unei condamnări anterioare pentru fraudarea unui vot, a exclus iniţial abrogarea ordonanţei, în ciuda manifestaţiilor de masă, criticilor internaţionale şi perspectivei unor acuzaţii în justiţie.

„Asta arată cum sistemele, în general, dar al nostru în special, sunt extrem de vulnerabile la presiunea autoritară”, a declarat Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai.

Mirela Moţatu, o croitoreasă de 45 de ani care s-a alăturat joi protestului din Bucureşti, a declarat că a fost speriată de ordonanţă, care a ocolit dezbaterea parlamentară.

„Dacă ei pot folosi o lege [adoptată] peste noapte, o pot face din nou”, a declarat ea. „Am mers la culcare în 2017 şi ne-am trezit în 1989.”

Articol de Luiza Ilie

Traducere: Andrei Suba