Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a prezentat poziţia României asupra principalelor subiecte de pe agenda Consiliului pentru afaceri generale

Un al doilea membru al cabinetului Grindeanu, după ministrul de externe, ieri, s-a aflat, astăzi, la Bruxelles pentru a explica punctul de vedere al guvernului legat de actuala criză politică din România. Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, explică, într-un interviu acordat colegei noastre Carmen Gavrilă, că a putut să prezinte şi poziţia României asupra principalelor subiecte de pe agenda Consiliului pentru afaceri generale.

Ana Birchall: Am reiterat determinarea Bucureştiului şi a guvernului Grindeanu de a identifica cele mai bune soluţii la problemele ridicate, de a continua lupta împotriva corupţiei, ca premisă esenţială a consolidării statului de drept. Am stabilit o linie de comunicare directă atât între Comisie şi Ministerul de Externe, cât şi între Comisie şi Ministerul Justiţiei. Am primit susţinere pentru ca toate deciziile Curţii Constituţionale să fie transpuse în legislaţia României.

Reporter: Cum vor funcţiona aceste linii de comunicare? Există un calendar?

Ana Birchall: Nu, discuţii permanente, dialog permanent. S-a recunoscut că în aceste dezbateri privind modificările din justiţie şi am recunoscut şi noi că au fost sincope de comunicare.

Reporter: Care este contribuţia României la pregătirea agendei viitorului Consiliu European din martie?

Ana Birchall: Am discutat despre măsurile de stimulare a ocupării locurilor de muncă, creşterea economică şi competitivitate, precum şi aspectele legate de securitate. În ceea ce priveşte migraţia, am salutat progresele înregistrate în direcţia consolidării cooperării cu partenerii externi, statele de origine şi de tranzit. de asemenea, am reiterat necesitatea concentrării pe promovarea unei abordări cuprinzătoare, cu alte cuvinte, să ne concentrăm mult mai mult pe dialogul cu ţările de origine şi ţările de tranzit pentru a rezolva problema migraţiei. Referitor la ocuparea forţei de muncă, am susţinut şi am evidenţiat importanţa intensificării eforturilor de îmbunătăţire a perspectivelor de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor, inclusiv prin extinderea perioadei de aplicare a iniţiativei europene pentru ocuparea tinerilor, respectiv a garanţiei pentru tineri. Legat tot de migraţie, am subliniat că este esenţială identificarea de soluţii consensuale, care să satisfacă obiectivele tuturor statelor membre şi care să ia în considerare diferitele contribuţii ale statelor membre la eforturile comune ale Uniunii Europene şi trebuie evitate orice abordări bazate pe cote obligatorii şi mecanisme sancţionatorii, lucru cu care ştiţi că noi nu suntem de acord; nu suntem de acord cu cotele obligatorii şi cu mecansimele sancţionatorii, inclusiv de natură financiară./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie