Moţiunea de cenzură nu a trecut de plenul parlamentului

Guvernul PSD – ALDE condus de Sorin Grindeanu a trecut cu bine de prima moţiune de cenzură iniţiată de opoziţie, la aproximativ o lună de zile de învestire. Au votat pentru căderea executivului doar 161 de parlamentari, iar pentru ca moţiunea să fie adoptată erau necesare cel puţin 233 de voturi.

Bună ziua. Într-adevăr, moţiunea de cenzură nu a trecut de plenul parlamentului, fiind înregistrate doar 161 de voturi pentru din cele 233 necesare. Acestea au aparţinut semnatarilor moţiunii, adică PNL şi USR, ajutaţi de PMP. PSD şi ALDE au rămas în sală pentru a asigura cvorumul, dar nu au participat la vot. Şi UDMR s-a abţinut de la vot. În timpul dezbaterii moţiunii, premierul Sorin Grindeanu declara că a înţeles toată emoţia şi supărarea pe care ordonanţa 13 le-a generat. Guvernul va susţine în continuare lupta împotriva corupţiei, dar aceasta nu exclude bunăstarea populaţiei, a mai spus Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu: „Nu voi mai accepta nicio iniţiativă de acest gen în guvern. Este nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog, de mai multe opinii avizate pe aceste subiecte care pot trezi emoţii puternice în societate. Vă promit că de azi înainte acest guvern va fi exclusiv unul al dialoglui şi al consultării publice pe marile subiecte care privesc întreaga societate”.
Iniţiatorii moţiunii de cenzură au solicitat demisia guvernului pe care îl acuză de abuz instituţional. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, preciza după vot că moţiunea de cenzură a reprezentat o sancţiune politică la adresa executivului.
Raluca Turcan: „Parlamentul se poate recredibiliza. Eu cred că trebuie să învăţăm ceva din mesajul străzii, din protestele de stradă. Cred că trebuie să existe o responsabilitate politică pentru uriaşa fraudă de încredere şi pentru ordonanţa ruşinoasă. Faptul că a fost abrogată arată că s-a greşit şi cineva trebuie să răspundă”.
Potrivit legii moţiunea de cenzură poate fi iniţiată doar o singură dată într-o sesiune parlamentară./apuscasu/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 februarie)