BNR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

Banca Naţională a României a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 2,1 la 1,7%, a anunţat guvernatorul Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei. El a precizat, însă, că pentru finele anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,4%, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza precedentă. Guvernatorul BNR consideră că protestele din ultimele zile au impact asupra stabilităţii monetare şi financiare, care se va resimţi şi în creşterea economiei din acest an. El a explicat că această traiectorie prognozată a inflaţiei poate fi influenţată de riscuri şi incertitudini care provin atât din mediul intern, cât şi din cel extern.
Mugur Isărescu: Din mediul extern, ca de obicei, volatilitate mare a fluxurilor de capital, în toate economiile emergente. Se mai simt şi la noi, nu le putem nega, sub nicio formă. Când observaţi aceste varianţii de curs, chiar dacă au fost în limita a 3%, vin, în principal, din sentimentul pieţei şi din această volatilitate a fluxurilor de capital. Ele rezultă şi din ajustarea conduitei politice monetare a principalelor bănci centrale din lume, implicaţiile politicii urmate de noua administraţie şi din Brexit. Şi tot în sus se pare că traiectoria inflaţiei şi în zona euro este acum, spre cert, ascendentă. Şi ea va contribui şi la majorarea preţurilor, prin preţurile de import din România.
Realizator: Guvernatorul BNR a mai arătat că, potrivit datelor disponibile în acest moment, este posibil ca ajustarea tarifelor la gaze naturale şi energie electrică să fie amânată sau redusă, a precizat redactorul RRA Iulian Olescu./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 februarie