Conferința ”Teatrul lui Goldfaden, de la tradiția românească la cea americană” susținută de Alexander Hausvater

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu AMIR – Organizația Unitară a Evreilor Originari din România în Israel, vă invită la conferința ”Teatrul lui Goldfaden, de la tradiția românească la cea americană” susținută de regizorul român Alexander Hausvater.

Evenimentul, în limba ebraică, va avea loc miercuri, 15 februarie 2017, ora 18:00, la sediul institutului (Blvd. Shaul HaMelech nr.8, Beit Amot Mishpat, etaj 6, Tel Aviv).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Conferința propune o analiză a diferite producții teatrale ale pieselor semnate de Avraham Goldfaden, din perspectiva unei personalități marcante din domeniul teatrului. În cadrul prezentării sale, regizorul Alexander Hausvater va oferi publicului o interpretare inedită asupra operelor dramatice ale lui Goldfaden, revelând anumite particularități ale jocului actoricesc și ale receptării textului regăsite în producțiile analizate și recurente în piesele dramaturgului.

În perioada 19 ianuarie-23 martie 2017, Alexander Hausvater este prezent în Israel pentru a regiza producția spectacolului în limba idiș ”2 Kuni Leml” adaptare după piesa ”Kuni Leml” de  Avraham Goldfaden, la Teatrul Yiddishpiel din Tel Aviv. Detalii : http://icr.ro/tel-aviv/spectacolul-doi-kuni-leml-adaptare-dupa-avraham-goldfaden-regia-alexander-hausvater-la-teatrul-yiddishpiel-din-tel-aviv-19-martie-7-mai-2017

Alexander Hausvater a regizat peste 200 de spectacole de teatru, musical, operă şi dans. A lucrat în peste 30 de ţări şi producţiile lui au ajuns în întreaga lume. Regizor canadian de origine română, născut la București, acesta a emigrat în copilărie în Israel. A studiat teatrul în Israel și în Canada. S-a stabilit în Canada de unde a revenit în România pentru a pune în scenă piese de teatru, după 1990. A montat numeroase spectacole în toată lumea. În România a regizat câteva zeci de piese și adaptări între care  cele mai cunoscute sunt …Au pus cătuşe florilor după F. Arrabal, La Ţigănci după Mircea Eliade, textele fiind adaptate de poetul Cristian Popescu, Teibele şi Demonul ei după I.B. Singer, Magister Machiavelli după N.Machiavelli, text realizat de Horia Gârbea, Cymbeline după W. Shakespeare.

În octombrie 2016, regizorul Alexander Hausvater a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuția remarcabilă la promovarea culturii și imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigență și în același timp cu multă căldură umană generații de regizori”.