MAE: Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

Realizator: Rusia cataloghează România drept o ameninţare reală la adresa securităţii. Un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe de la Moscova spune că ţara noastră reprezintă un avanpost al NATO. La solicitarea B1TV reprezentanţii MAE au venit cu o replică: sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei” – au comentat cei de la MAE.

„Poziţia României şi a conducerii sale, care a transformat această ţară într-un avanpost, reprezintă o ameninţare clară la adresa noastră. Toate aceste decizii (…) sunt în primul rând direcţionate împotriva Rusiei”. Este declaraţia lui Alexander Botsan-Harcenko, un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe de la Moscova. Totodată, oficialul rus a acuzat autorităţile române că utilizează o retorică antirusă şi chiar rusofobă. Aceste declaraţii vin în contextul în care NATO desfăşoară mii de soldaţi şi armament greu în Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, precum şi în ţara noastră. Reprezentanţi ai Statelor Unite şi ai NATO precizează că desfăşurarea de trupe este necesară pentru a spori securitatea şi a oferi o garanţie aliaţilor europeni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014.

O reacţie din partea MAE român a venit la solicitarea B1TV: „România a evidenţiat constant, atât public, cât şi contactele cu partenerii că sistemul de apărare antirachetă găzduit de ţara noastră la Deveselu nu este îndreptate împotriva Rusiei, având un caracter pur defensiv în deplină concordanţă cu prevederile relevantei ale Cartei ONU. Această poziţie este împărtăşită de Alianţa Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declaraţia finală a summitului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul aliat de apărare antirachetă. În consecinţă, perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă” – susţin reprezentanţii MAE. Sistemul scutului antirachetă american, amplasat în România a devenit operaţională în mai 2016, iar cel din Polonia este încă în faza de construcţie./pvelisar

B1TV – 10 februarie