Regizorul şi scenarisul Radu Gabrea a încetat din viaţă, la vârsta de 79 de ani

Regizorul şi scenarisul Radu Gabrea a încetat din viaţă, ieri, la vârsta de 79 de ani. A fost unul dintre cineaştii incomozi pentru regimul Ceauşescu şi primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, instituţie care a contribuit la relansarea producţiei cinematografice româneşti, după colapsul de la începutul anilor 1990. Ciprian Sasu ne vorbeşte acum despre personalitatea regretatului regizor.

Reporter: Radu Gabrea a fost, alături de Manole Marcus, Iulian Mihu şi Andrei Blaier, unul din regizorii şcoliţi în perioada postbelică. Este autorul a peste 20 de filme artistice, de televiziune şi documentare. A debutat în anul 1969 cu filmul de lung metraj „Prea mic pentru un război atât de mare”, film premiat internaţional şi prezent în mari festivaluri. Radu Gabrea este realizatorul primului serial TV din România, „Urmărirea”, în anul 1970. Trei ani mai târziu, în 1973, regizează „Dincolo de nisipuri”, o ecranizare a romanului „Îngerul a strigat”, de Fănuş Neagu, film care a fost oprit personal de Nicolae Ceauşescu şi modificat apoi de cenzură. După acest episod, regizorul se stabileşte în Germania, ţara de origine a mamei sale. După Revoluţia din 1989 s-a reîntors în România, unde realizează o serie de filme româneşti între care „Struma”, „Noro” sau „Cocoşul Decapitat”. Cea mai recentă realizare a sa este documentarul ”Împărăteasa roşie. Viaţa şi aventurile Anei Pauker”, finalizat în anul 2016. Iată ce spunea Radu Gabrea acum un an de zile.

Radu Gabrea: A fost, la un moment dat, cea mai puternică femeie din lume, cum scria ziarul „Time”, fiind prima femeie ministru de externe şi având o putere, atunci se considera extraordinară. Nu era adevărat, nu avea puterea asta, dar presa, mai ales presa occidentală, a lăudat-o imens, atribuindu-i nişte calităţi şi nişte puteri uriaşe.

Realizator: Mari personalităţi ale lumii artistice deplâng moartea lui Radu Gabrea. Actorul Dorel Vişan a amintit că regizorul a contribuit la elaborarea Legii cinematografiei. Pentru actorul Constantin Cojocaru, Radu Gabrea a fost un om de o verticalitate extraordinară, iar criticul de film Irina Margareta Nistor l-a apreciat ca fiind un regizor foarte original./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 februarie