Autorităţile locale din Capitală sunt în alertă pentru a preveni răspândirea gripei aviare

Autorităţile locale din Capitală au constituit o celulă de criză pentru a preveni răspândirea gripei aviare, după ce pe malul lacului Griviţa au fost descoperiţi pescăruşi morţi din cauza acestei boli. Direcţia Sanitar-Veterinară a stabilit o zonă de monitorizare de 10 kilometri în jur şi verifică păsările domestice din sectoarele 1,2, 5 şi 6, precum şi din localităţile limitrofe. Populaţia este sfătuită să nu tăie şi să nu consume păsările din gospodării. Şeful Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Ovidiu Zvorişteanu, a făcut câteva recomandări în acest sens.
Ovidiu Zvorişteanu: Nu trebuie să aibă nicio grijă vizavi de carnea de pasăre şi ouăle cumpărate din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. Cei care deţin păsări în curte trebuie să respecte nişte măsuri de a separa palmipedele: raţe, gâşte, de celelalte păsări, de a le ţine într-o incintă unde să nu intre, pe cât posibil, în contact cu păsările vecinilor sau cu păsările sălbatice, să nu se permită adăpatul păsărilor domestice din lacuri, râuri – nu e cazul în Bucureşti – bălţi unde s-ar putea adăpa şi păsările sălbatice.
Realizator: Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, spune că nu există riscul imediat de transmitere a gripei aviare la om, dar că trebuie luate măsuri pentru a preveni apariţia unui virus gripal recombinat cu virusul gripal uman, care ar putea afecta cetăţenii. Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat, ieri, şi în judeţul Tulcea. 20 de păsări au murit într-o gospodărie de lângă Sulina – ne-a transmis corespondentul nostru, Irinel Călin./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie