Conferinţa internaţională pe probleme de securitate de la München

Realizator: În a doua parte a săptămii viitoare, din 15 până pe 19 februarie, la München, se desfăşoară a 53-a ediţie a Conferinţei internaţionale pe probleme de securitate. Mai multe elemente convergente se pare că vor face din această ediţie un foarte important eveniment pe harta geopolitică a acestui an.

Reporter: Simina Bota – Anul acesta, Conferinţa pe teme de securitate de la München se va concentra pe viitorul relaţiilor transatlantice şi al NATO după alegerea lui Donald Trump, situaţia cooperării europene în probleme de securitate şi apărare, relaţiile cu Rusia, conflictul din Siria, securitatea în zona Asia-Pacific şi războiul informaţional. În pregătirea conferinţei, preşedintele acesteia, ambasadorul Wolfgang Ischinger spunea, într-un interviu pentru Times, că 2017 ar putea fi anul cu cele mai importante consecinţe pentru Europa după anul căderii zidului Berlinului sau poate chiar după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Nu este o exagerare să spunem că se decide viitorul UE, şi a adăugat, ordinea liberală pe care mulţi dintre noi am considerat-o garantată este ameninţată tot mai mult şi din interior şi din exterior. Iată de ce este atât de important să găsim căi de apărare a acesteia şi de întărire a valorilor fundamentale ale Occidentului şi a instituţiilor sistemului internaţional bazat pe reguli. Ca şi în cazul forumului de la Davos şi înaintea Conferinţei de la München va fi dat publicităţii un raport special. Mâine va fi accesibil acest raport, care anul acesta se intitulează „Post adevăr, post occident, post ordine” şi are ca teme centrale criza ordinii internaţional şi a democraţiilor liberale ca şi a politicii europene de securitate şi apărare. Raportul conţine informaţii despre provocările pe care le reprezintă ameninţarea jihadistă, propaganda şi ştirile false, starea securităţii în zona Asia-Pacific şi în Orientul Mijlociu.

La conferinţă vor participa din partea gazdelor, cancelarul Angela Merkel, ministrul de externe, Sigmar Gabriel, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, ministrul de interne, Thomas de Maiziere, ministrul cooperării economice şi dezvoltării, Gerd Müller, şi o delegaţie de 60 de parlamentari din toate partidele. De asemenea, şi-au anunţat participarea secretarul general al NATO, Stoltenberg, secretarul general ONU  Guterres, preşedintele Consiliului European, Tusk, preşedinţii Ucrainei şi Afganistanului, premierul Ungariei, miniştrii de externe ai: Franţei şi Marii Britanii, Turciei, Rusiei, Arabiei Saudite şi Iranului, ministrul apărării din Israel, Bill Gates şi Bono. Se pare că va participa o delegaţie la nivel impresionant din Statele Unite ale Americii, în frunte cu vicepreşedintele Mike Pence, secretarul apărării, James Mattis, şi cel al securităţii interne, John Kelly şi o delegaţie de 12 congresmani, condusă de senatorul John McCain./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie