Premierul moldovean, Pavel Filip, efectuează o vizită de lucru la Kiev

Premierul moldovean, Pavel Filip, merge, mâine, în fruntea unei delegaţii guvernamentale într-o vizită de lucru la Kiev, în contextul în care pe agenda bilaterală se află un lung şir de probleme nerezolvate încă de la începutul anilor ’90. Una din principalele chestiuni în discuţie va fi legată de intenţia Ucrainei de a instala noi turbine electrice hidraulice pe râul Nistru, lucru care ar afecta ecosistemul.

Reporter: Corneliu Rusnac: Premierul moldovean, Pavel Filip, a anunţat că pe lângă chestiuni ca problema transnistreană şi relaţiile comerciale cu Ucraina, un subiect aparte îl vor constitui turbinele hidraulice pe care intenţionează să le instaleze autorităţile ucrainene pe Nistru.

Pavel Filip: Ucraina intenţionează să mai instaleze nişte turbine electrice, hidraulice, în albia râului Nistru şi de sigur că acest lucru afectează direct şi Republica Moldova, pentru că una din problemele mari este că afectează deja acest ecosistem. Vom solicita şi suportul Comisiei Europene pentru a ne ajuta să facem o analiză profundă a lucrurilor care se întâmplă în acest domeniu.

Reporter: Republica Moldova are nevoie de o relaţie bună cu vecinul său estic care îl protejează de Rusia în contextul schimbării radicale a situaţiei geopolitice în ultimii ani – consideră fostul consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu. Cele două state trebuie să-şi rezolve problemele existente încă după proclamarea independenţei, acum 25 de ani.

Vlad Ţurcanu: În general vorbim de un şir de probleme care datează încă din anii ’90, care nu au fost rezolvate până la capăt, din varii motive, inclusiv din cauza problemelor de politică internă pe care le-a avut şi le are şi Chişinăul, şi Kievul. Nu este într-o situaţie foarte convenabilă din acest punct de vedere.

Reporter: Din delegaţia condusă de Pavel Filip vor face parte mai mulţi membri ai guvernului, inclusiv vicepremierii Octavian Calmâc, Andrei Garbur şi Gherghe Bălan, ministrul de interne Alexandru Jizdan şi cel al mediului Valeriu Munteanu./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie