Vizita în Statele Unite a premierului israelian, Benjamin Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pleacă mâine în Statele Unite, unde are programată, miercuri, o primire la Casa Albă şi primele convorbiri faţă în faţă cu preşedintele american Donal Trump după instalarea acestuia. Trump promisese încă din campanie că va schimba în bine relaţia cu Israelul, după ce predecesorul său, Barack Obama, a avut o relaţie accidentată cu premierul israelian Netanyahu. De la Ierusalim are mai multe informaţii corespondentul nostru Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Mâine dimineaţă, premierul Benjamin Netanyahu pleacă spre Washington pentru a se întâlni cu noul preşedinte american. Donald Trump şi Benjamin Netanyahu se cunosc de mulţi ani, dar va fi prima întrevedere în calitate de premier după ce Trump a fost ales preşedinte al Statelor Unite.

O importantă reuniune pentru securitatea Israelului – a estimat, dimineaţă, şeful executivului de la Ierusalim – şi pentru întârirea poziţiei internaţionale a Israelului, ţinând cont de interesele naţionale ale celor două ţări. Benjamin Netanyahu a declarat că în ultimele zile a avut consultări cu responsabili din aparatul de securitate şi alţi factori. El a subliniat că principala preocupare pe care o are la Washington este securitata Israelului, pentru a consolida alianţa strategică dintre cele două ţări. Netanyahu a mai spus că intenţionează o abordare prudentă şi o politică responsabilă ca întotdeauna. Liderul Partidului Casa Evreiască, Naftali Bennett, susţine că premierul Benjamin Netanyahu trebuie să renunţe la ideea unui stat palestinian cu ocazia întrevederii cu preşedintele american Donald Trump. În 2009, Netanyahu a declarat, la Universitatea Bar-Ilan, că este de acord cu înfiinţarea unui stat palestinian după întrevederea avută cu fostul preşedinte american Barack Obama, în pofida opoziţiei partidului său Likud./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie