Ziua Mondială a Radioului

Graham-DixonRealizator: Astăzi este Ziua Mondială a Radioului, o zi aleasă în urmă cu şase ani pentru a-i sărbători importanţa ca mijloc de informare, educare, cultură şi mijloc de divertisment, accesibil şi celor mai vulnerabile comunităţi. În acest an, sloganul este „Radioul eşti tu!”. Iată mesajul şefului Departamentului pentru Radio al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune – EBU, Graham Dixon:
Graham Dixon: Salutări Radioului din România. Sunt la sediul Grupului media din Shanghai, unde se va desfăşura evenimentul central al celebrării Zilei Mondiale a Radioului pentru prima dată în afara Europei, în Asia, şi acest lucru stă mărturie al marii puteri a radioului, care traversează toate graniţele culturale, geografice, sociale, aducând oamenii împreună, unind comunităţi şi chiar ţinând oamenilor companie, stimulându-le curiozitatea, oferindu-le informaţii şi o diversitate de opinii.
Realizator: „Dacă ai un aparat de radio, nu eşti niciodată singur, ai întotdeauna un prieten” – este unul dintre mesajele de pe pagina dedicată Zilei Mondiale a Radioului./opopescu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie

„Radio România a dovedit că este în serviciul românilor şi un prieten pentru toţi”, declară secretarul general al Uniunii de Radioteleviziune Asia-Pacific

01.-Ph.D.Javad-Mottaghi-A.B.U.-la-Radio-Romania---Foto.-Alexandru-Dolea---MARealizator: Astăzi este Ziua Mondială a Radioului, cel mai accesibil mijloc de informare, educare şi divertisment. Anul acesta, evenimentul central al celebrării acestei zile se desfăşoară la Shanghai, în China, pentru prima oară în afara Europei.
Javad Mottaghi, secretarul general al Uniunii de Radioteleviziune Asia-Pacific: Tema de anul acesta este „Radioul eşti tu!” şi este cu adevărat cazul pentru Radio România. Acesta a dovedit că este în serviciul românilor şi un prieten pentru toţi, ţine naţiunea împreună în vremuri bune sau rele. Ca peste tot în lume, platformele de socializare conduc la fragmentarea oamenilor cu viziuni diferite, dar Radio România uneşte românii şi promovează un dialog pozitiv pentru schimbare.
Realizator: „Dacă ai un aparat de radio, nu eşti niciodată singur, ai întotdeuna un prieten” – este unul dintre mesajele de pe pagina de Internet dedicată acestei zile. Reporterul Radio România, Angela Cerven, a întrebat mai mulţi oameni ce înseamnă radioul pentru ei.
-: E un mijloc de informare. Mai aud diferite piese de treatru. Ascult muzică în maşină dimineaţa.
-: Atunci când eram mic, stăteam cu familia şi puneam teatru radiofonic şi beam un ceai. Copilăria.
-: Întotdeauna ascultăm. Radioul e pe primul plan.
-: Face legătura asta cu cafeau proaspătă. Asta e prima amintire, cafeaua părinţilor şi radioul.
Reporter: Ce rol crezi că are radioul?
-: De informare, în primul rând, deoarece, în mare, se ascultă în maşini.
-: Radioul pentru mine înseamnă tradiţie, pentru că este unul dintre cele mai vechi canale media, care ajunge la foarte multă lume./ovidiu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie

„Apel Matinal” – Invitat: Academicianul Răzvan Theodorescu

Razvan-TheodorescuRealizator: Ştim cu toţii, 13 februarie 2017, astăzi, marcăm Ziua Mondială a Radioului, în semn de apreciere pentru acest influent mijloc de informaţii şi cultură, iar în acest an, sloganul campaniei dedicate acestei zile este „Radioul eşti tu!” În România, întâiul post de radio a luat fiinţă la 1 noiembrie 1928, când s-a difuzat prima emisiune în limba română, evident, prima emisie oficială a Societăţii de Difuziune din România. Iar în cei 89 de ani de emisie, RADIO ROMÂNIA a rămas numărul unu, reuşind să demonstreze că promovează valorile într-un mod nou, atrăgător şi pentru publicul nou, dar şi pentru cei mai fideli ascultători, iar până acum, conform sondajelor de audienţă, RADIO ROMÂNIA este cel mai ascultat post de radio. Vă mulţumim tuturor, însă Pavel Ionescu a discutat pentru „Apel Matinal” despre importanţa acestei zile, dar şi a Radioului, împreună cu academicianul Răzvan Theodorescu.
Reporter: Ce a schimbat, ce a adus Radioul în istoria civilizaţiei?
Răzvan Theodorescu: Radioul a devenit principalul mijloc de comunicare şi cel mai penetrant al epocii moderne, mai penetrant decât televiziunea şi acest lucru este extrem de important. Fiecare poate să se refere cu experienţa sa proprie la radio. Eu, de pildă, în copilăria mea, educaţia muzicală am făcut-o la Radio, eram prea săraci pentru a avea bilete la concerte. Educaţia teatrală mi-am făcut-o cu Teatrul Radiofonic. Eram prea săraci în anii ’50, pentru bilete la teatru şi în genere, am mai dat acest exemplu, dar exemplul se poate multiplica la alţi români, la alţi europeni, la alţi locuitori ai planetei. Radioul este formula cea mai democratică de răspândire a informaţiilor şi de răspândire a culturii./dsirbu/ Vreau să spun că Radioul românesc – pentru că în concertul acesta internaţional, trebuie să vorbim de radioul nostru – Radioul românesc a găzduit conferinţe memorabile, l-a găzduit pe Nicolae Iorga, cu faimoasele sale sfaturi date la radio. Vreau să adaug, în perioada totalitară, şi am spus-o imediat după ’90, când pentru o vreme am fost preşedintele şi al Radioului şi al Televiziunii, în perioada totalitară, Radioul a păstrat o decenţă pe care nu o avea Televiziunea. Radioul era locul prin care oamenii se conectau la realitate. Ţineţi minte faimosul episod trist, oribil al pătrunderii asasinilor lui Armand Călinescu în clădirea Radioului, unde au anunţat ce s-a întâmplat. Regele Mihai şi-a rostit faimosul discurs, la 23 august, la Radio. Radioul a avut locul pe care l-a avut în timpul revoluţiei. Se spune de obicei că ascultătorii radioului de dimineaţă sunt privitorii televiziunii de cu seară. Eu voi că ascultătorii radioului sunt cu mult mai numeroşi decât privitorii televiziunii şi tocmai de aceea rolul său educativ, rolul său cultural este foarte mare.
Reporter: În ultimele decenii, mai ales în ultimii zece ani, s-au produs salturi tehnologice gigantice, iar timpul lor de asimilare a scăzut foarte mult. Radioul, aşa cum îl ştim, şi-a aniversat deja centenarul. Cum vedeţi Radioul rezistând la această presiune a comunicării instantanee?
Răzvan Theodorescu: Radioul va rezista fără îndoială, pentru că, pe de o parte, sunt foarte mulţi oameni care sunt tradiţionalişti şi sunt obişnuiţi cu ritmul tradiţional al Radioului, şi pe de altă parte, calitatea sa intelectuală este de aşa natură încât peste tot atrage foarte mulţ. Revin la Radioul românesc, relaţia sa cu radiourile europene…
Reporter: Vorbiţi de Radioul public românesc.
Răzvan Theodorescu: De Radioul public. Relaţiile sale sunt importante. De câteva ori am avut misiunea onorantă să deschis nişte seminarii ale Radioului public. Radiourile private, pe de altă parte, care sunt radiouri comerciale, înainte de toate, îşi au şi ele funcţia lor. Tot omul în maşină ascultă radioul, radiouri de cele mai diferite calibre, dar RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, am constatat, este mereu prezentă. Eu cred că o Zi Internaţională a Radioului este o zi internaţională a iubitorilor de comunicare, a iubitorilor de cultură. Oamenii nu pot fi învrăjbiţi prin radio. Pot fi învrăjbiţi prin imagini de televiziune, dar asta este altceva.
Realizator: În acest peisaj pe care îl descrieţi, rolul radioului de a crea punţi – vorbiţi că radioul nu poate dezbina – poate precis însă să creeze punţi şi să creeze punţi la distanţe mari, cu mare uşurinţă, între oameni care nu neapărat se cunosc, dar care se recunosc imediat şi îşi recunosc imediat preocupările comune, gusturile comune, ideile comune.
Răzvan Theodorescu: Absolut. Comunicarea prin radio este fundamentală aici şi este, sigur, un element de bază în societate. O societate nu poate trăi fără radio, fără cuvântul rostit. Sigur, şi imaginea îşi are rolul fundamental, dar cuvântul rostit este mai încărcat de semnificaţii, cred eu, şi culturale şi de orice altă natură decât imaginea.
Realizator: Academicianul Răzvan Theodorescu, invitatul rubricii „Apel Matinal”, astăzi, de Ziua Internaţională a Radioului./opopescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie

Mesaj pentru ascultătorii români din partea preşedintelui COPEAM, Talal El Makdessi

1a5387cc4ecd50362aded0373bddd91fRealizator: Astăzi, 13 februarie, este Ziua Mondială a Radioului, instituită în semn de apreciere pentru importanţa sa. Radioul este mijlocul de informare cu cel mai mare public din lume, fiind accesibil şi celor mai îndepărtate şi vulnerabile comunităţi. Preşedintele COPEAM – Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean – Talal El Makdessi, care este şi director la Tele Liban, cu un mesaj către ascultătorii români:
Talal El Makdessi: Bună ziua, iubitori ai radioului! Chiar dacă internetul a ajuns mijlocul suprem de comunicare, în ciuda atracţiei enorme a televiziunii şi a competiţiei tot mai mari, radioul a supravieţuit şi continuă să se dezvolte şi va fi întotdeauna alături de noi, oriunde ne aflăm, în maşină, acasă, în vacanţă. De ce a supravieţuit? În primul rând pentru că evoluţia radioului s-a accelerat rapid în ultimul deceniu, transmite online, prin satelit şi în FM. Radioul reprezintă mai mult decât sunetul de la microfon, reprezintă vieţile pe care le atinge./dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie