Ziua Mondială a Radioului – interviu cu prinţesa Elettra Marconi

Prinţesa Elettra Marconi admiră progresul telecomunicaţiilor de astăzi, chiar şi faptul că în prezent radioul poate fi ascultat folosind telefonul mobil.

Guglielmo Marconi alaturi de sotie, 1935/ AFP PHOTO / ARCHIVES / ARCHIVES
Guglielmo Marconi alaturi de sotie, 1935/ AFP PHOTO / ARCHIVES / ARCHIVES

Realizator: Ce rol joacă radioul în viaţa noatră şi ce posturi preferă să asculte ne spune prinţesa Elettra Marconi în interviul realizat la Roma de corespondenta RRA Elena Postelnicu.
Reporter: Aţi crescut cu radio. Cum erau emisiunile din anii ’60?
Elettra Marconi: Erau emisiuni foarte frumoase, interesante. Era după război şi toţi încercam să fim optimişti, fericiţi, de a recupera timpul pierdut, de a găsi bucurii împreună cu familia. Radioul pot să spun că a provocat o legătură strânsă în italieni. A fost o perioadă foarte frumoasă.
Reporter: Ascultaţi radio în prezent?
Elettra Marconi: Da, îl ascult foarte mult. Dimineaţa mă trezesc cu el. Uneori seara stau împreună cu el. Ascult Radio Naţional şi Radio Vatican, un radio cu emisiuni în toate limbile. Îmi place deoarece eu cunosc engleza, franceze, spaniola. Au informaţii exacte şi, în plus, le ascult în diferite limbi. Jurnaliştii care vorbesc la radio sunt foarte buni. Fac meseria asta cu pasiune, în general. Eu nu mă plâng de ei, chiar îmi plac foarte mult. Aş vrea însă ca radiourile naţionale să fie ascultate mai mult, descoperite şi de tineri, care preferă radioul şi pentru sport şi îl ascultă când merg pe bicicletă, când conduc maşina. Ce am face fără radio? În plus, radioul ne poate salva. Tatăl meu a inventat radioul, transmisia fără fir şi astăzi am ajuns la telefoane mobile, internet. Putem astfel în orice fel să cerem ajutor şi să fim salvaţi dacă avem nevoie.
Reporter: Radioul se ascultă de mai mulţi ani şi pe telefon. Vă place?

Elettra Marconi
Elettra Marconi

Elettra Marconi: Acesta este progresul. Sigur, este mai plăcut să-l asculţi cu calm, când eşti acasă, dar, dacă unul se află tot timpul pe drumuri şi poate să îl asculte la telefon, este şi mai bine.
Reporter: În străinătate se vorbeşte foarte mult de tatăl dvs. În Italia, mai puţin.
Elettra Marconi: Aici nu se vorbeşte, este neglijat, de aceea eu am venit cu un foarte mare entuziasm, să vorbesc cu dvs., să facem acest interviu. Italienii sunt foarte ocupaţi cu alte afaceri personale, încearcă să rezolve alte probleme, dar aşa nu le vor rezolva. Sper că va veni cineva la un moment dat şi îşi va aminti de istoria radioului şi aici în Italia. Este importantă această parte de istorie. Altfel, tinerii vor creşte în ignoranţă, devin delicvenţi dacă nimeni nu le transmite dragostea faţă de propria patrie, faţă de istoria pe care noi o avem în spate. Asta ajută pe oricine care merge în străinătate şi poate vorbi despre istoria noastră, poate chiar să se laude./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 februarie)