Concluzia discuţiei pe care preşedintele Iohannis a avut-o după întâlnirea cu premierul Grindeanu, pe tema bugetului de stat pe 2017

Klaus Iohannis: Bună ziua! Am primit, ieri, de la Parlament, legea bugetului şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului, înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în parlament. Am avut această discuţie, astăzi, cu prim-ministrul şi ministrul finanţelor. Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite şi în spaţiul public. În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate astăzi de prim-ministru şi de ministrul finanţelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat.
Reporter: Vă gândiţi să întoarceţi această lege în parlament sau să cereţi alte garanţii de la guvern?
Klaus Iohannis: Decizia o voi lua în zilele următoare.
Reporter: Legat de referendum, domnule preşedinte, ieri, Parlamentul a aprobat cererea dumneavoastră. Consideraţi că este necesar acest referendum şi ce veţi face?
Klaus Iohannis: Acest referendum este necesar, de aceea am început demersurile. Ce voi face o să vă spun în zilele următoare.
Reporter: Dar când urmează să daţi exact acel decret, zilele următoare aflăm şi întrebarea şi data la care…
Klaus Iohannis: Exact în zilele următoare o să vă spun când se convoacă referendumul.
Reporter: Domnule preşedinte, cu premierul Sorin Grindeanu…
Reporter: Cum vi se par recomandările pe care le-a făcut parlamentul în hotărârea de ieri privind referendumul? Sunt patru recomandări.
Klaus Iohannis: Dacă dumnealor au considerat că trebuie să îmi facă recomandări, le-au făcut.
Reporter: Veţi ţine cont de ele?
Klaus Iohannis: Altă întrebare.
Reporter: Cu premierul Sorin Grindeanu aţi discutat şi alt subiect decât cel legat de bugetul de stat? Situaţia din justiţie şi modificările care urmează să fie făcute în parlament?
Klaus Iohannis: Discuţia pe care am avut-o astăzi a fost strict pe buget./asalar/avladucu
Reporter: V-ați gândit să inițiați un demers prin care să fie făcute, să faceți de fapt mai multe grațieri în vederea eliberării parțiale a închisorilor?
Klaus Iohannis: Nu am discutat și nu am evaluat această chestiune.
Reporter: În discursul pe care l-aţi avut dvs în Parlament, spuneați de acele marje pe care le-ați dat celor din Guvern. Ce faceți acum? Vorbeați de niște consultări pe care ați vrea să le faceți.
Klaus Iohannis: Deocamdată, cum se spune mai popular, mingea este la coaliția de guvernare.
Reporter: Cum vedeți ce au făcut în aceste zile? Acum Ordonanța 14 este la vot în Parlament, dumneavoastră ați fost de acord cu interimatul Anei Birchall, cum vedeți rezolvarea problemei?
Klaus Iohannis: Lucrurile trebuie rezolvate și eu cred că Ordonanța 14 nu va fi problematică. Din luările de poziție publice, am înțeles că toată lumea vrea să o aproba și să se termine discuția pe acea nefericită Ordonanță 13.
Reporter: Cum vedeți faptul că protestele continuă încă în stradă în aceste condiții?
Klaus Iohannis: Oamenii sunt în continuare nemulțumiți. Și-au pierdut încrederea în Guvern, și-au pierdut încrederea în PSD și acest lucru îl spun ei foarte clar în piață, iar cine are urechi să audă.
Reporter: Ar mai trebui să-și dea cineva demisia în acest moment?
Reporter: /…/ cerințele străzii, ar trebui să plece cei de la guvernare?
Klaus Iohannis: Oamenii care protestează spun ce își doresc ei; politicienii ar face bine să asculte și să tragă niște concluzii.
Reporter: Și dumnevoastră aveți oamenii la poarta Palatului Cotroceni care vă cer dumneavoastră demisia, nu ați reușit să aveți un dialog atunci când ați ieșit la acești oameni. Lor ce le transmiteți și ce veți face?
Klaus Iohannis: Oamenii au tot dreptul să protesteze și pentru a arăta că eu recunosc acest drept am ieșit și am încercat un dialog cu protestatarii. A fost un pic dificil din cauza zgomotului, dar am înțeles mesajul lor. Nu voi demisiona, dar ei, sigur, au dreptul să-și spună nemulțumirea.
Reporter: Domnule președinte, cum vedeți atitudinea Parlamentului…
Reporter: Va trimite premierul o propunere privind un nou ministru justiție în perioada următoare. Ați discutat cu domnul Grindeanu și acest aspect sau ce exigențe și așteptări aveți dumenvoastră de la următorul ministru al justiției?
Klaus Iohannis: Nu am discutat aceste aspecte, sper într-o propunere foarte serioasă./eradu
Reporter: Domnule preşedinte, totuşi care este rezolvarea cu aceste proteste? Cei din Piaţa Victoriei, unde dvs aţi mers atunci când au început aceste proteste, vin în continuare. Un mesaj pentru ei. Şi, ca să se termine problema, care este rezolvarea dvs?
Klaus Iohannis: Rezolvarea trebuie să fie căutată şi găsită la cei care au creat problema. Problema a fost creată prin felul în care guvernul a încercat să legifereze în domeniul justiţiei, un demers care, evident, a fost susţinut de PSD, şi atunci tot PSD trebuie să vină cu soluţiile.
Reporter: Deci, în continuare, cu abrogarea acelei ordonanţe şi demisia domnului Iordache nu sunt de acord, aşa cum spuneaţi în Parlament? Nu sunt suficiente?
Klaus Iohannis: Dacă aveţi răbdare şi citiţi mesajele cu care vin oamenii în piaţă şi ascultaţi ce spun ei, o să vă daţi seama imediat dacă este suficient sau nu.
Reporter: Domnule preşedinte, o întrebare legat de ce se întâmplă în parlament. Senatorii au adoptat Ordonanţa 14, aceea care a abrogat Ordonanţa 13, dar Ordonanţa 13 rămâne încă în dezbaterea aleşilor, nu a fost respinsă.
Klaus Iohannis: Cu siguranţă juriştii din Parlament vor găsi soluţiile cele mai potrivite, este o chestiune de tehnică legislativă.
Reporter: Cum vedeţi atitudinea Parlamentului, în contextul în care aseară în Comisia juridică reprezentantul Parchetului a fost invitat să iasă afară din şedinţa în care se discuta despre aceste ordonanţe?
Klaus Iohannis: Cred că această întrebare trebuie să o puneţi acolo.
Reporter: Domnule preşedinte, cei din PSD spun că dvs aţi excedat rolului de mediator pe care Constituţia vi-l oferă şi chiar aţi instigat la acele proteste. Cum le răspundeţi şi, încă o dată vă întreb, cum veţi rezolva şi veţi încerca dvs să găsiţi rezolvarea asta?
Klaus Iohannis: Cu siguranţă am rămas în zona care este rezervată preşedintelui. Însă mediator nu înseamnă doar să vorbesc cu oamenii şi să accept orice abordare. Mediator înseamnă inclusiv ca atunci când cineva face un pas greşit să  atragă atenţia că este un pas greşit. Medierea include şi acest aspect.
Reporter: Domnule preşedinte, s-a discutat ieri despre Victor Ponta în fruntea Ministerului Justiţiei? Aţi semna vreodată un asemenea decret?
Klaus Iohannis: Nu cunosc discuţia şi până ce nu am o propunere concretă din partea domnului prim-ministru nu cred că este cazul să discutăm anumite propuneri.
Reporter: Referitor la concluzia unei comisii de buget din parlament, de fapt, comisiile reunite, gaura din buget, am văzut că şi Curtea de Conturi a spus, a fost vorba despre o supraevaluare anul trecut, de asemenea, cele două rectificări trebuia să fie negative şi nu pozitive. Până la urmă, cumva, spun cei din Parlament că vina aparţine totuşi celor care au fost la guvernare anul trecut, au făcut nişte greşeli. Şi le-au asumat, credeţi, ar trebui să şi le asume de acum înainte?
Klaus Iohannis: Astea sunt chestiuni tehnice, la care nu am de gând să vă răspund. Dar cei care au fost atunci la guvernare cu siguranţă vor avea răspunsurile potrivite.
Reporter: Domnule preşedinte, ce garanţii aveţi dvs că acest referendum poate schimba ceva, când vedem că toată lumea, şi cei din PSD, spun că sunt de acord cu problema în mare şi toată lumea vrea o justiţie corectă, puternică, dar care să nu mai facă abuzuri? Care este garanţia dvs prin acest referendum? Au mai fost referendumuri şi…
Klaus Iohannis: Zilele următoare, când voi decide data şi întrebarea pentru referendum, vom discuta pe larg toate aceste chestiuni. Ele nu fac obiectul discuţiei de astăzi. Eu vă mulţumesc. Vă doresc o zi bună!/atataru